09.05.23 

ImageВ аеропорту “Бориспіль” розпочався пілотний проєкт з оцінки ризиків та аудиту системи запобігання корупції. 

Зокрема, буде проаналізовано систему закупівель та укладання договорів, визначені потенційні зони ризику та способи їх усунення. У Міністерстві відновлення України розраховують, що це дасться взнаки – дозволить запобігти зловживанням та уникнути конфлікту інтересів на підприємстві.

Про це  стало відомо з повідомлення на сайті Міжнародного аеропорту “Бориспіль”.

“Авіаційна галузь зараз в режимі збереження. Наразі ми маємо вжити всі заходи, щоб перейти до етапу відновлення і мати можливість розпочати роботу, як тільки це дозволить безпекова складова. “Борисполю” вдалось зберегти колектив, а це понад 3600 працівників підприємтсва. Зараз вони працюють над підтримкою інфраструктури летовища та навчаються, щоб відповідати всім міжнародним нормам”, – сказано в повідомленні.

Сергій Деркач, заступник Віце-прем’єр-міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова, каже, що оцінка ризиків та аудит системи запобігання корупції триватиме близько двох місяців. 

До проєкту залучать кращих фахівців в галузі комплаєнсу, профільних співробітників Міністерства та “Борисполя”. 

Після завершення пілотного проєкту очікується “масштабування цієї роботи й на інші підпорядковані Міністерству підприємства”.

“Висловлюю щиру подяку всій команді фахівців Міністерства за експертну підтримку у реалізації цього край важливого проєкту для всієї авіаційної галузі. Оцінка корупційних ризиків та підготовка Стратегії ризик-менеджменту за її результатами – це важлива складова в роботі над собою, яку ми можемо, і маємо провести саме зараз. Це стандартна міжнародна практика корпоративного управління, і ми хочемо бути відповідним взірцем у своїй галузі”, – наголосив у свою чергу генеральний директор аеропорту “Бориспіль” Олексій Дубревський.

В повідомленні також зазначається, що державне підприємство “Міжнародний аеропорт “Бориспіль” стало першим державним підприємством, яке підпорядковується Міністерству, де стартував такий проєкт з оцінки ризиків та аудиту системи запобігання корупції. 

Також аеропорт “Бориспіль” планує в 2023 році провести огляд проміжної фінансової звітності складеної у відповідності до міжнародних стандартів фінансової звітності за 2022 рік, а також аудит річної фінансової звітності за 2022 рік. На ці послуги хочуть витратити 1,5 млн гривень. 

У березні стало відомо, що колегія суддів Вищого антикорупційного суду (ВАКС) ухвалила вирок та визнала винуватими у зловживанні службовим становищем з тяжкими наслідками колишнього в.о. генерального директора та начальницю однієї зі служб аеропорту “Бориспіль”. 

Обвинувачення стосувалося зловживань при передачі в оренду державного майна за заниженою вартістю. Ухвала ВАКС ще може бути оскаржена в апеляції. 

Джерело KB