22.05.23 

Керамічні гальмівні колодки - чи варто?

ImageЗагалом, технологію керамічних накладок презентовано давно і матеріалів на тему властивостей в мережі чимало. Тому навряд чи має сенс знайомити читача з азів.

Водночас аналіз дебатів на інтернет-форумах наочно демонструє, що існують певні міфи, що неодмінно супроводжують «кераміку». Тому , напевно, є рацiя все ж таки відповісти на найпоширеніші питання.

Перша і, напевно, найголовніша теза тут - технологія справжніх керамічних гальмівних колодок розроблена в Сполучених Штатах. Сьогодні саме в США продається найбільша кількість компонентів, вироблених за цією технологією. І тут ось у чому справа.

Так склалося, що у світі не існує чіткої рецептури «керамікі. Як наслідок, сучасний ринок рясніє вибором брендів, які практично не мають нічого спільного з керамічним складом. Тому, якщо ви маєте намір спробувати всі характеристики класичних керамічних накладок, вибирайте з виробників ринку США.

Одним з поширених контраргументів, до якого апелюють Інтернеті-скептики, це   побоювання, що кераміка буде надмірно абразивною до диска і це прискорить його знос. Ба бiльше, деякі користувачі наполягають, що вкрай необхідно встановлювати спеціальні посилені диски, мовляв, звичайні не впораються з «навантаженнями». Що ж, в даному випадку ми маємо справу з оманливим уявленням. Традиційна в наших широтах органічна технологія передбачає додавання в склад досить агресивного компонента - сталевої стружки. Водночас виробники класичної кераміки відмовилися від сталі на користь міді та латуні. Єдиним недоліком цього є подорожчання процесу, натомість значно знижує абразивність. Резюмуючи, маємо зазначити, що установка керамічних колодок подовжує термін служби гальмівного диска, навіть в порівнянні до оригіналу.  

За що цінуються компоненти цієї технології? Кераміка взагалі не схильна до пилу і скрипу - в США такі накладки презентовані, як найтихіші та найчистіші. Тому, якщо ви втомилися від пильного «оригіналу», то такий вибір вас точно порадує. 

Любителів активного драйву привабить підвищений коефіцієнт тертя. Керамічні накладки мають більш стабільний показник і зберігають його до 500-550 градусів за Цельсієм (для порівняння, більшість замінників на нашому ринку стійкі максимум до 300-350 градусів).

Що з керамічних колодок вибрати? Як ми писали раніше, вибір на ринку США досить широкий, але з перевірених має сенс спробувати Power Stop.  Бренд є одним з піонерів цього сегмента ринку. Виробник пропонує або класичні  керамічні гальмівні колодки серії Z 16, або посилені карбоно-керамічні накладки  серій Z23 Sport, Z26 Extreme і Z36 Truck and Tow.  Вони представлені у офіційного дистриб'ютора - магазину Tormozi.ua.