22.06.23 

ImageРеалізація Плану відновлення аеронавігаційного обслуговування в повітряному просторі України є абсолютним пріоритетом Украероруху.

Про це заявив директор Украероруху Андрій ЯРМАК на засіданні Комітету керівників провайдерів аеронавігаційного обслуговування (EC3/81) Міжнародної організації цивільних підприємств аеронавігаційного обслуговування (CANSO), що проходило у Брюсселі. 

Андрій Ярмак сказав: "Сьогодні 484-ий день кривавого вторгнення російської федерації в Україну. Однією з найбільш постраждалих галузей економіки країни є авіація. Починаючи з 24.02.2022, надання послуг з аеронавігаційного обслуговування в повітряному просторі України припинилося. Відсутність польотів цивільної авіації має свої важкі наслідки для Украероруху: відсутність власних джерел фінансування, постійні безпекові ризики для працівників, вразливість аеронавігаційної інфраструктури та складність її технологічного обслуговування в таких умовах".

На сьогодні єдиним джерелом фінансування української аеронавігаційної системи України є Європейський фонд добровільної аеронавігаційної солідарності, за що ми щиро вдячні нашим європейським колегам. Наразі кошти Фонду  дозволяють забезпечувати  підтримку операційної діяльності Украероруху як національного провайдера аеронавігаційних послуг, функціональний стан інфраструктури та підтримку персоналу і, зокрема, компетентності фахівців операційного напрямку.

Андрій Ярмак повідомив: "У подальшому ми розраховуємо на продовження дії Європейського фонду добровільної солідарності та сприяння Урядами держав - членів Євроконтролю підтримці України на 2024 рік. Плануємо також працювати над проектами  відновлення критичної інфраструктури, навчати та підтримувати компетенцію персоналу, продовжуючи діючі програми та впроваджуючи нові можливості, готувати  Safety case для відновлення польотів у повітряному просторі країни після перемоги України".