07.07.23 

Співзасновники Promin Aerospace Віталій Ємець (зліва) та Міша РудомінськийСпівзасновники Promin Aerospace Віталій Ємець (зліва) та Міша РудомінськийПідприємець Міша Рудомінський зі своїм партнером Віталієм Ємцем активно розвиває космічний стартап Promin Aerospace, який зосереджений на розробці легких ракет-носіїв з унікальним двигуном, що спалює сам себе.

Компанія вже отримала $6,5 мільйона попередніх замовлень на майбутні послуги та планує залучати наступний раунд інвестицій, розповів він в інтерв'ю DOU.

За його словами, космічна індустрія вже добре розуміє, як ефективно запускати великі ракети, але ще не має технологій для ефективного запуску малих ракет (саме двигунів для них), що призводить до значного зростання ціни. Це обмежує можливості зростання космічного ринку, оскільки нижча ціна й частіші запуски вантажів дозволили б стимулювати нові бізнес-моделі, проєкти та технології, якими надалі можна користуватись як на Землі, так і в космосі.

"Ми впевнені, що наша технологія має потенціал заповнити цей порожній сегмент, тобто дати людству можливість ефективніше й економніше запускати малі вантажі на окремих спеціалізованих ракетах", - каже Рудомінський.

Promin Aerospace не передбачає відправлення людей у космос - ідеться про різноманітні супутникові та роботизовані місії, наприклад, комунікаційні супутники, які забезпечують зв’язок, або супутники для зйомки поверхні Землі. Також розвивається нова ніша - виробництво в космосі.

Зараз технологічно компанія наближається до готовності к проведенню льотних випробувань. Компанія завершує випробування із 40-мм паливним стрижнем і готується до наступних випробувань із потужнішою версією. До цього компанія працювала з діаметром 25 мм, сьогодні це 40 мм, а далі буде 63 мм. Остання, 63-мм версія буде використана для стендового випробування, а наступна - вже для льотного. Це будуть дуже спрощені випробування на 100–200 метрів зльоту, щоб оцінити тягу й можливості двигуна під час польоту.

За планом, після отримання інвестицій знадобиться приблизно 12 місяців для перших льотних випробувань на декілька десятків кілометрів. За 24 місяці мають стартувати комерційні суборбітальні запуски, а за три роки - початок підготовки до орбітальних.

 

Джерело DOU.UA