20.07.23 

ImageНайбільший лоукостер Європи задекларував намір повернутися з рейсами до Міжнародного аеропорту "Бориспіль"  

Сьогодні, 20 липня 2023 року, з робочим візитом до Києва прибули керівники найбільшої європейської авіакомпанії Ryanair  - Головний виконавчий директор групи Ryanair Group Майкл О’Лірі, Головний виконавчий директор Ryanair DAC – Едді Вілсон та комерційний директор Ryanair DAC Джейсон МакГіннес.

Візит здійснюється за домовленостями з Генеральним директором аеропорту "Бориспіль" Олексієм Дубревським, які були досягнуті у межах проведених перемовин між керівником МА "Бориспіль" та представниками авіакомпанії Ryanair на полях важливих міжнародних платформ - авіаційної конференції Routes Europe 2023, у травні 2023 року та Ukraine Recovery Conference 2023 (URC2023), що відбулася у Лондоні 21-22 червня цього року.  

В рамках робочого візиту в Україну керівництво авіакомпанії Ryanair зустрілось з командою Міністерства відновлення на чолі із віце-прем’єр-міністром з питань відновлення – міністром розвитку громад, територій та інфраструктури Олександром Кубраковим.

“Ключовим в умовах війни для нас залишається збереження придатності авіаційної інфраструктури та кваліфікації персоналу. У той же час відновлення польотів буде можливим як тільки дозволить безпекова ситуація. Проте вже зараз ми працюємо над рішеннями та інвестиційними планами, які дозволять швидко запустити літаки. Вдячний за лідерство у відновлення нашої авіагалузі, конкретні пропозиції та рішення компанії Ryanair – відданому партнеру України»,– підсумував результати зустрічі Олександр Кубраков.

До речі, Ryanair це перша міжнародна авіакомпанія, керівники якої прибули до України з початку повномасштабної війни 24 лютого 2022 року. Програму візиту керівництво Ryanair   почало з відвідування Міжнародного аеропорту "Бориспіль",  у ході якого разом з гендиректором аеропорту Олексієм Дубревським оглянули стан терміналів, зони видачі багажу та реєстрації пасажирів, зони очікування пасажирів та посадки у літак, пункти контролю, перони, де на  власні очі побачили збережений стан інфраструктури аеропорту та  його операційну готовність до відновлення польотів в будь-який момент. Топ-менеджмент Ryanair високо оцінив зусилля співробітників Міжнародного аеропорту «Бориспіль» щодо збереження та підтримки здатності операційної діяльності інфраструктурних об’єктів аеропорту під час війни. 

Головний виконавчий директор групи Ryanair Group Майкл О’Лірі наголосив, що він натхненний прикладом стійкості та цілеспрямованості працівників аеропорту "Бориспіль", які мотивовані та системно працюють для повоєнного відновлення авіаперевезень. Він зазначив: "Ryanair залишається відданим партнером у відновленні та інвестуванні в Україну. Сьогодні я побачив, що в складних умовах війни, команда аеропорту "Бориспіль" демонструє свій професіоналізм та повністю готова до найшвидшого відновлення польотів. Окремої уваги заслуговує  збереження кваліфікованого персоналу протягом такого тривалого часу за умови неможливості стабільного функціонування через війну".  

Крім того, візит передбачав детальне обговорення партнерства між авіакомпанією Ryanair та аеропортом щодо заявленого стратегічного плану авіакомпанії щодо швидкого відновлення міжнародних перевезень на українському ринку, коли Україна переможе, а EASA підтвердить безпеку польотів в українському небі. 

Гендиректор аеропорту "Бориспіль" Олексій Дубревський відзначив: "Візит вищого керівництва Ryanair до аеропорту "Бориспіль" є потужним сигналом про те, що найбільша авіакомпанія Європи бачить потенціал на українському ринку авіаперевезень. Ми, в свою чергу, готові перейти від стратегічного планування до конкретних оперативних дій, коли повітряний простір стане відкритим і безпечним для цивільної авіації. Я переконаний, що аеропорт "Бориспіль" залишиться головними повітряними воротами для повернення наших громадян до України та продовжуватиме відігравати провідну роль у відновленні української економіки".

В планах авіакомпанії також закладена тісна співпраця з українським урядом, щоб на рівні всієї країни підтримати відновлення ринку авіаперевезень, чим сприяти відбудові промисловості та економіки. Лоукостер Ryanair має намір залучити значні кошти в Україну та очолити  відновлення українського ринку авіаперевезень, інвестувавши близько 3 мільярдів доларів і розмістивши до 30 нових літаків Boeing MAX у 3-х основних аеропортах України - в Києві, Львові та Одесі. Ryanair  планує відкрити 75 маршрутів з Європи до України протягом восьми тижнів після того, як повітряний простір буде оголошено безпечним.