21.08.23 

Що таке саморозрядження автомобільного акумулятора

Незалежно від того, чи була автомобільна акумуляторна батарея на зимовому зберіганні, чи машина довго простоювала без руху, часто можна помітити, що АКБ самостійно втрачає заряд. Акумулятори автомобільні, навіть у бездоганному стані, можуть у більшій чи меншій мірі показувати падіння напруги на клемах. 

Image

Чому виникає падіння напруги на АКБ

Саморозряд в автомобільних акумуляторах — це електрохімічний внутрішній процес, при якому заряд акумулятора з часом зменшується, навіть якщо його не під'єднано до електрообладнання. Це, на жаль, загальна характеристика всіх типів акумуляторів, в тому числі автомобільних. 

Кожен вид АКБ так чи інакше втрачає у середньому 5-7% заряду на місяць, якщо його не під'єднано до електрообладнання — генератора, зарядного пристрою тощо. Однак у деяких випадках через самовільне паразитне споживання електрики певними споживачами на борту автомобіля, акумулятор може повністю розрядитися за 14-20 днів. Настільки, що запустити двигун буде неможливо.

Існує кілька факторів, що швидше за інші впливають на рівень саморозрядження АКБ:

  1. Висока температура. Чим вища температура зберігання акумулятора, тим швидше він розрядиться. Наприклад, акумулятор, що зберігають при температурі +27 °C буде розряджатись зі швидкістю 5% на тиждень. Тоді як свинцево-кислотна батарея, яка зберігається при температурі +18 °C, розряджатиметься лише зі швидкістю приблизно 3% на місяць.
  2. Стан та вік батареї. Якщо батарея сильно зношена, або заряджена під час зберігання не повністю, або зберігається за надто високої або надто низької температури, час саморозрядження значно скоротиться та збільшиться ризик не запустити двигун.
  3. Пил та бруд. Будь-які сторонні речовини на поверхні батареї, а саме пил, рідини, волога, бруд дуже швидко викликають реакцію, що призводить до саморозрядження.

Image

Що робити, аби уникнути саморозряду АКБ

Перше, що потрібно запам'ятати — заряджати батарею потрібно принаймні до 12,6 вольта. Багато хто помилково вважає, що 12-вольтовий акумулятор повністю заряджений при напрузі 12,0 вольт. 

Насправді коли батарея розряджається нижче 12,4 вольта і залишається у такому стані, на пластинах починає утворюватися сульфат. Сульфатація зменшує ємність і термін служби акумулятора.

Загалом, аби акумулятор автомобіля добре тримав заряд, як і інші автозапчастини, він потребує догляду. А саме:

  1. Переконатися, що батарея повністю заряджена, перш ніж відправити її на зберігання. Повністю заряджену батарею можна без проблем зберігати до шести місяців у прохолодному сухому місці.
  2. Від'єднати батарею. Якщо автомобіль буде простоювати протягом тривалого часу, варто від'єднати батарею, щоб запобігти витоку енергії.
  3. Зберігати акумулятор у прохолодному місці, щоб уповільнити електрохімічні процеси, відповідальні за саморозрядження.
  4. Тримати батарею в чистоті. Протирати верхню частину акумулятора чистою, сухою та м'якою тканиною, аби запобігти накопиченню бруду.

Також важливо використовувати якісний пристрій для зарядження акумуляторної батареї, поки автомобіль стоїть на зберіганні та у період ремонту та обслуговування.