28.08.23 

ImageНайпопулярніші* напрямки для подорожі автобусом під час оксамитового сезону в 2023 році — Туреччина, Болгарія, Чорногорія та грецький півострів Халкідіки. Ціни на початку осені суттєво не відрізняються від літніх, тому українці прагнуть заощадити завдяки вибору більш бюджетних чотиризіркових готелів та автобусних турів.

Попит на автобусні тури зростає з минулого року. Четвірка найбільш затребуваних напрямків для оксамитового сезону виглядає наступним чином:

  1. Туреччина. Ціни стартують від 20 921 грн. Поїздка автобусом із Києва орієнтовно складає 40,5 годин, з Дніпра — 45,5 годин, а з Одеси — 30 годин.
  2. Болгарія. Вартість відпочинку від 13 776 грн. Подорож з Києва триває близько 26 годин, зі Львова — 24,5 години, з Запоріжжя — 28,5 годин.  
  3. Чорногорія. Відпочинок коштуватиме від 20 493 грн, а поїздка з Києва триває орієнтовно 38–39 годин.
  4. Греція (півострів Халкідіки). Відпустка обійдеться від 32 348 грн. Дістатися курорту з Києва можна за 32,5 години, а зі Львова — 28,5 години.

Подорожі до Греції та Чорногорії бронюють переважно дорослі туристи, а точніше — туристки. Наразі більшість* бронювань — саме жінки. При цьому разом із дітьми частіше їдуть у Болгарію та Туреччину.

На вартість туру впливає вибір готелю. На автобусних турах найбільше* затребувані чотиризіркові готелі. Саме цей варіант відповідає балансу ціни та наявності всіх комфортних умов відпочинку. Такий вибір переважає на майже всіх популярних напрямках: у Туреччині, Болгарії та Греції. 

Після чотиризіркових готелів у Туреччині частіше бронюють 5 зірок, а тризіркові варіанти користуються попитом значно менше*. Інша ситуація в Болгарії — там на другому місці за попитом тризіркові готелі, а от 5 зірок бронюють не так часто*. Різниця пов’язана зі сприйняттям напрямку: Болгарію частіше вибирають* як ближчий і бюджетний варіант, а Туреччина останніми роками все більше сприймається, як відпочинок більш високого класу.

У Греції крім готелів популярні також апартаменти. Схожа ситуація в Чорногорії, де оренда вілл та апартаментів є найпоширенішим* типом бронювань.

Значна частка туристів віддає перевагу авіатурам. Серед причин: швидкість та можливість відпочити на тих курортах, куди автобусом не дістатися. Так, серед лідерів*: Туреччина (від 28394 грн**), Єгипет (від 32695 грн** у Хургаді та від 35941 грн** у Шарм-еш-Шейху), грецький острів Крит (від 30655 грн**), Чорногорія (від 31134 грн**), Іспанія (від 47470 грн**), Кіпр (від 32897 грн**) та Албанія (від 37889 грн**).

«Ключові переваги відпочинку в оксамитовий сезон: менше черг на кордонах, більш широкий вибір готелів, адже літній ажіотаж уже спадає, а також лагідна погода й відсутність зайвих натовпів на популярних туристичних об’єктах», — коментує Катерина Артюх, Owner Representative Join UP!.

Окрім Єгипту, де туристів приймають протягом усього року, на більшості напрямків оксамитовий сезон триває до середини жовтня.

______

* — За даними внутрішньої статистики туроператора Join UP!

** — Ціна вказана для одного туриста за тур тривалістю 7 ночей при двомісному розміщенні.