08.09.23 

ImageВищий антикорупційний суд арештував відомого одеського бізнесмена Бориса Кауфмана, який підозрюється у заволодінні аеропортом "Одеса".

Як повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура, 7 вересня за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід одному з підозрюваних у справі щодо заволодіння майновим комплексом стратегічного об’єкту. Ідеться про комунальне підприємство "Міжнародний аеропорт "Одеса" та заволодіння 2,5 млрд грн доходу від його діяльності.

Зазначається, що запобіжний захід обрано бізнесмену – одному з організаторів схеми.

"Суд частково задовольнив клопотання та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 268,4 млн грн застави. Строк дії запобіжного – до 29 жовтня. У разі внесення застави на вказану особу буде покладено низку процесуальних обов’язків", – йдеться у повідомленні. Підозрюваного взято під варту у залі суду.

За даними Центру протидії корупції, йдеться про одеського бізнесмена Бориса Кауфмана. Зазначається, що прокурор просив заставу у 992,4 млн грн.

"Нагадаємо, що у грудні ВАКС вже відправляв Кауфмана у СІЗО в іншій справі із заставою у 129 млн грн. Гроші тоді внесли майже одразу. Підозри наразі (по справі щодо заволодіння аеропортом – УНІАН) отримали п’ять осіб, зокрема колишній мер Одеси Олексій Костусєв та одеські бізнесмени Борис Кауфман і Олександр Борухович, яких слідство називає співорганізаторами схеми", – йдеться у матеріалі.

Під час розгляду клопотання оголошувалися протоколи допиту окремих свідків. Відповідно до них, Костусєв переконував депутатів у необхідності проголосувати "за" передачу аеропорту. Ще один депутат заявив, що голосував "проти", але його голос зарахували як "за". Голова однієї із фракцій міської ради розповіла, як Костусєв переконував її не перешкоджати голосуванню.

"Інший свідок повідомив, що в аеропорт часто приїжджав Олександр Янукович і зустрічався з Кауфманом. Після того в Одесі почали говорити, що новими власниками аеропорту стали Кауфман і Грановський (зараз його звати Алекс Борухович)", – розповіли у Центрі.

Захист наполягав на тому, що Кауфман не був службовою особою і не отримав будь-яку вигоду від аеропорту. Він також нібито не отримував дивідендів і не міг заволодіти доходом, адже можна заволодіти грошима, але не доходом.

Джерело УНИАН