05.10.23 

ImageSkyUp отримав страхове відшкодування за один із двох літаків, втрачених під час сутичок у столиці Судану 

Українська авіакомпанія SkyUp Airlines повідомила, що у квітні під час зіткнень між військовослужбовцями регулярної армії Судану та Силами швидкої підтримки в аеропорту Хартума втратила два літаки – за один з них страхова компанія відшкодувала збитки, а оформлення страхового платежу за інший завершується. 

"Те, що сталося, на жаль, сталося. Так, ми втратили два літаки. Але слава Богу, дякую колективу, дякую злагодженій роботі з розвідкою Міноборони, МЗС, посольством, почесним консулом, ми всіх витягнули наших людей", – сказав генеральний директор SkyUp Дмитро Сєроухов в інтерв’ю Інтерфакс-Україна. 

Водночас він зазначив, що найбільшою перемогою в цій ситуації є порятунок людей. "Літаки - це залізо, а люди - люди. Всі живі-здорові, слава Богу", - сказав гендиректор SkyUp. 

Він також повідомив, що на одному втраченому літаку страхова компанія повністю відшкодувала авіакомпанії страховку, а на другому процес знаходиться на завершальній стадії. 

За словами генерального директора SkyUp, незадовго до інциденту не було особливих попереджень від страхових компаній. 

"Якщо є ризики, страхові компанії їх обмежують. В Україні, наприклад, 12 лютого 2022 року ми отримали попередження від страхових компаній, що через 48 годин може бути скасовано страховий захист. А до цього було попередження, що страхове покриття можна було скасувати за сім днів. У Судані нічого подібного не було. Це були стандартні сім днів.

Нагадаємо. Під час зіткнень у столиці Судану загорівся один із літаків SkyUp, який знаходився в аеропорту Хартума. Авіакомпанія повідомила про спрацювання аварійного радіомаяка на одному з двох літаків, додавши, що неможливо визначити стан літака та можливі пошкодження. Другий Boeing 737-800 компанії стояв на сусідній стоянці. Стан цього літака  теж можуть оцінити лише техніки після детального огляду. 

Два літаки SkyUp Airlines перебували в Судані за контрактом ACMI з Sun Air. З початку 2023 року вони виконували рейси до Каїра (Єгипет), Ер-Ріяда та Джидди (Саудівська Аравія). SkyUp працює в Судані з 1 січня 2022 року.

Джерело interfax