06.10.23 

ImageУ Варшаві, Польща, 5 жовтня 2023 року відбулася презентація бізнес-стратегії найбільшої польської авіакомпанії LOT на 2024-2028 роки.

У своїй бізнес-стратегії авіакомпанія LOT підтверджує, що важливим стратегічним партнером для відновлення польотів авіакомпанії в Україну є Міжнародний аеропорт "Бориспіль" – головні повітряні ворота України.

Про це повідомляє пресслужба аеропорту "Бориспіль".  

Авіакомпанія LOT бачить потенціал на українському ринку авіаперевезень, відновлення польотів є взаємовигідною співпрацею між Польщею та Україною, яка дозволить розширити мережу авіасполучень Східної Європи. Зараз декілька мільйонів українців перебувають в Польщі, саме тому зручне і швидке сполучення з Польщею є актуальним та необхідним як ніколи. Відновлене авіасполучення стане серйозним сегментом ринку авіаперевезень, як тільки небо України буде відкритим для цивільної авіації.

На презентацію бізнес-стратегії до 2028 року авіакомпанії LOT було запрошено генерального директора Міжнародного аеропорту "Бориспіль" Олексія Дубревського, він зазначив: "Відсутність авіаційного сполучення протягом майже двох років наглядно демонструє величезну важливість авіації для міжнародного зв’язку України з європейськими країнами – для громадян, для населення, для забезпечення розвитку нашої економіки. На перший погляд, авіація може здаватись непріоритетною зараз у порівнянні із більш нагальними соціальними сферами, але підтримку інфраструктури та операційної готовності аеропортів складно перебільшити для забезпечення стрімкого відновлення після війни, для повернення українців додому, для відновлення зруйнованої інфраструктури.

Після початку повномасштабної війни Міжнародний аеропорт "Бориспіль" не фінансувався із державного бюджету або будь-яких інших програм макроекономічної підтримки, тому зараз є дуже важливим збереження існуючих та встановлення нових зв’язків з потенційними партнерами та інвесторами. Адже без зовнішньої підтримки відновлення авіасполучення та авіагалузі України загалом може бути більш тривалим та складним, ніж нам би хотілося. Наразі будь-яка підтримка суб’єктів авіагалузі з боку міжнародних партнерів та авіакомпаній буде позитивно впливати на побудову стратегії відновлення авіасполучення. Тут, у Варшаві, ми бачимо зацікавленість міжнародної авіаспільноти у відновленні ролі України в міжнародному авіасполученні, адже український ринок завжди був і буде одним з ключових. Україна – це велика країна, і наше завдання – бути готовими забезпечувати мобільність нашого багатомільйонного населення. І аеропорт "Бориспіль" зараз найкраще підготовлений для цього".

Під час особистої зустрічі, Міхал Фійол, генеральний директор LOT Polish Airlines запевнив:"Ми високо цінуємо партнерство з аеропортом "Бориспіль" і сподіваємось розширити нашу співпрацю в майбутньому. Авіакомпанія LOT націлена відновити зв’язок з Україною саме завдяки Міжнародному аеропорту «Бориспіль» так швидко, як це буде можливо відповідно до безпекової ситуації". Також було проведено перемовини з Станіславом Войтера – президентом провідної організації інфраструктури повітряного транспорту Польщі – державного підприємства "Польські аеропорти" (PPL). Він виразив свою підтримку та плани на подальше партнерство: "Ми розуміємо важливість української авіаційної екосистеми для побудови повномасштабного ринку авіаперевезень не тільки Польщі, а й усієї Європи. Зважаючи на поточну ситуацію в Україні, ми сподіваємось на скоріше відновлення польотів та залучення українських аеропортів та українських авіакомпаній до регулярного авіасполучення між нашими країнами". В ході цих перемовин було досягнуто домовленостей про майбутні рейси між аеропортом "Бориспіль" та аеропортами Польщі, зокрема з Варшавським аеропортом імені Шопена, який є базою національного авіаперевізника Польщі LOT Polish Airlines.

Довідково: LOT Polish Airlines – найбільша польська авіакомпанія, була одним із засновників IATA і залишається однією з найстаріших діючих авіакомпаній у світі. Входить до спілки авіаперевізників Star Alliance – найстарішого з існуючих, найбільшого і найбільш представницького авіаційного альянсу у світі.

ДП "Польські аеропорти" (Polish Airports S.A. (PPL)) є одним із провідних підприємств інфраструктури повітряного транспорту в Польщі, яка бере активну участь у формуванні та розвитку цього стратегічного сектора економіки. Це лідер ринку, який гарантує безперебійне функціонування суб’єктів авіаційної сфери послуг.