09.10.23 

Image9 жовтня 2023 року, о 04:36 за київським часом, з космодрому Куру у Французькій Гвіані відбувся 19-й успішний пуск європейської ракети-носія (РН) легкого класу Vega.

РН Vega вивела на сонячно-синхронну орбіту 12 космічних апаратів.Основне корисне навантаження – КА THEOS-2, другорядне – КА FORMOSAT-7R/TRITON.

THEOS-2 — це оптичний супутник високої роздільної здатності для спостереження за Землею, частина національної геоінформаційної системи нового покоління, наданої Airbus Defence and Space для підтримки ключових пріоритетів розвитку Королівства Таїланд. Надаючи зображення Землі з роздільною здатністю 0,5 метра, ця наскрізна система доповнить THEOS-1, запущену в 2008 році для Таїланду, однієї з небагатьох країн у світі, здатних повністю використовувати геоінформацію для суспільних благ.

FORMOSAT-7R/TRITON, розроблений Тайванським космічним агентством (TASA), оснащений глобальною навігаційною супутниковою системою рефлектометрії (GNSS-R), яка збирає сигнали, що відбиваються від поверхні моря. Це допомагає вченим розрахувати поле вітру над океанами. Ці дані будуть передані світовій метеорологічній спільноті, сприяючи прогнозу інтенсивності та траєкторії тайфуну.

Десять допоміжних корисних вантажів для шести різних клієнтів:

ANSER (передові наносупутникові системи для дослідження Землі) LEADER, ANSER FOLLOWER 1 і ANSER FOLLOWER 2. Цей кластер із трьох кубстатів, які працюють разом для вивчення та моніторингу якості внутрішньої води (резервуарів) на Піренейському півострові, очолює Національний Аерокосмічний технічний інститут. Послуги по запуску фінансуються за рахунок програми IOD/IOV Європейського Союзу.

ESTCube-2, виготовлений Університетом Тарту (Естонія), має на меті продемонструвати схід з орбіти за допомогою технології плазмового гальма та кваліфікувати платформу нанокосмічного корабля для дальнього космосу для майбутніх місій, які використовуватимуть електричне вітрило сонячного вітру. Запуск цієї місії фінансується програмою IOD/IOV Європейського Союзу.

Проєкт N3SS (Nanosat 3U pour la Surveillance du Spectre) – це демонстраційна система для виявлення та локалізації радіочастотних перешкод. CNES відповідає за розробку системи та супутника, а також відповідає за роботу супутника в польоті. U-Space є головним підрядником розробки платформи та супутника AIT/AIV.

PRETTY (Passive ReflecTomeTry and DosimetY) і MACSAT, які будуть запущені від імені SAB-LS. Перший — кубсат 3U з основним корисним навантаженням, оснащеним пасивним рефлектометром у діапазоні L5 для GPS і Galileo; а другий – це демонстраційна місія на орбіті (IoD), щоб продемонструвати зв’язок IoT (Інтернет речей) через 5G.

PVCC (Proba-V Companion Cubesat), 12U cubesat, призначений для тестування продуктивності корисного навантаження на платформі кубсат з метою надання даних для підтримки калібрування місій кубсат зі спостереження за Землею. PVCC є місією ESA, яку очолює ESA/TEC на етапах проєктування, запуску та введення в експлуатацію, а також ESA/ESRIN і ESA/REDU на етапах експлуатації та завершення життєвого циклу.

CSC-1 & 2, два 6UXL багатокорисних навантажень, що об’єднують 7 корисних навантажень із 5 країн: Бельгії, Іспанії, Естонії, Франції та Чехії. Вони є частиною програми IOD/IOV Європейського Союзу, за реалізацію місії якої відповідає ISISPACE/ISL.

Блок маршового двигуна (БМД) РД-843, який використовується у складі рідинної рушійної установки 4-го ступеня РН Vega, розробило ДП КБ Південне та виготовило ДП ВО Південний машинобудівний завод.

Відмінною особливістю БМД РД-843 є можливість багаторазового запуску під час польоту (до 5 включень), завдяки чому забезпечується розведення супутників на різні орбіти.