16.10.23 

ImageПідсилюємо авіаційну обороноздатність України: у чому суть реорганізації НАУ 

13 жовтня уряд ухвалив рішення про реорганізацію Національного авіаційного університету. Розпорядження готувало МОН за ініціативою віцепрем’єр-міністра Михайла Федорова, а Кабінет Міністрів України підтримав це рішення. Сьогодні підписано відповідний наказ МОН. Реорганізація сприятиме поліпшенню якості освіти, однозначно посилить нашу обороноздатність і створить умови для запровадження ефективніших систем управління закладами вищої освіти у всій країні.

НАУ реорганізують на два заклади вищої освіти: Державний університет "Київський авіаційний інститут" та Українську державну льотну академію (м. Кропивницький). Невдовзі також плануємо видати накази про призначення нових тимчасових керівників закладів і наказ про утворення наглядової ради при ДУ "КАІ", яка надалі пильнуватиме і підтримуватиме управління університету.

Університети мають лишатися проактивними, відкритими та готовими оперативно реагувати на запити суспільства і держави. Утім, за останні роки показники рівня освіти НАУ знизилися, він утратив ефективність. Зокрема, з 2020 до 2022 років з усіх освітніх програм університету третина отримала умовну акредитацію. Це надзвичайно поганий показник. Також упродовж довгого часу до МОН надходили численні скарги студентів на керівництво, а у медіа виникали скандали щодо незаконного відчуження земель університету. 

У червні цього року колектив Льотної академії НАУ (м. Кропивницький) звернувся до МОН із проханням відокремити їхній заклад від київського НАУ. Ці звернення підтримала Кіровоградська обласна рада і ОВА. Українська державна льотна академія має інфраструктурні можливості, які можна використовувати на користь держави, однак київський НАУ ці можливості обмежував. 

У перспективі два новостворені заклади стануть провідними центрами розвитку авіаційної обороноздатності України і відповідатимуть за розроблення військових інновацій у галузі MilitaryTech. 

Наголошуємо, що це рішення не вплине на умови праці та рівень заробітних плат викладачів. Натомість — у ЗВО підвищиться рівень управління та якість освіти. 

Студенти НАУ продовжать навчання на тих самих умовах у Київському авіаційному інституті, його відокремлених структурних підрозділах та Українській державній льотній академії за обраними спеціальностями і джерелами фінансування. А викладачі зможуть й надалі викладати свої дисципліни. 

Такі рішення — це частина комплексного плану трансформації вищої освіти. Так ми рухаємося до поліпшення якості освіти і рівня управління, а також адаптуємо діяльність українських ЗВО до європейських стандартів.