19.10.23 

ImageНауковці та співробітники Радіоастрономічного інституту НАН України (Харків) відновили першу секцію українського радіотелескопу ГУРТ після руйнівних наслідків російської агресії та провели перші спостереження.

Про це повідомляє прес-служба НАН України за інформацією Радіоастрономічного інституту НАН України.

ГУРТ – це радіоастрономічний інструмент нового покоління, призначений для досліджень Всесвіту у діапазоні частот 8-80 МГц з передовою чутливістю та рекордною частотно-часовою роздільною здатністю. Він знаходиться на території Радіоастрономічної обсерваторії ім. С. Я. Брауде у Харківській області. На початку 2018 року на радіотелескопі ГУРТ введено систему дистанційного керування, що дало змогу здійснювати цілодобовий моніторинг різноманітного космічного випромінювання на метрових і декаметрових радіохвилях. Окрім моніторингових досліджень сонячного випромінювання радіотелескоп був задіяний для спостережень радіовипромінювання пульсарів, вивчення сплесків Юпітера, дослідження фонового радіовипромінювання нашої Галактики, довготривалих спостережень радіовипромінювання залишків наднових у Галактиці тощо.

Після повномасштабного вторгнення рф значна частина ГУРТ була зруйнована та розкрадена. Частково вдалося врятувати такі системи цього радіотелескопу, як фазування, підсилення, управління та реєстрації. Врятованим елементам і системам була проведена необхідна діагностика та ремонт. Це стало можливим завдяки самовідданій праці співробітників Радіоастрономічного інституту НАН України – старшого наукового співробітника відділу радіоастрономічної апаратури та методів спостережень кандидата фізико-математичних наук І. Бубнова, інженера відділу декаметрової радіоастрономії О. Бєлова, аспіранта відділу радіоастрономічної апаратури та методів спостережень Л. Станиславського, інженера відділу декаметрової радіоастрономії В. Селіна, провідного наукового співробітника цього відділу доктора фізико-математичних наук О. Станиславського, техніків радіоастрономічної обсерваторії П. Маковецького та С. Величко.

ImageПольові роботи з відновлення розпочалися після 23 серпня 2023 року, коли на Радіоастрономічній обсерваторії імені С.Я Брауде встановили сонячну електростанцію. Централізованого електропостачання ще немає. Також територію обсерваторії повністю не розміновано. Вже 7 вересня напруга від електростанції була подана до інфраструктури ГУРТ. Через бойові дії найбільше постраждала антенна система секцій – було пошкоджено більше 50% їхніх технічних засобів. Антенна система першої секції була відновлена  28 вересня, а 12 жовтня на відновленій секції радіотелескопа ГУРТ були проведені перші спостереження. Наразі проводяться заходи з відновлення наступної секції ГУРТ.

P.S. Радіоастрономічний інститут НАН України щиро вдячний Збройним Силам України за захист, а Національній академії наук України – за фінансову підтримку відновлення українських радіотелескопів.