18.01.24 

ImageУкраїна та Латвія створюють Коаліцію дронів та РЕБ, до якої будуть приєднуватись країни-союзники.

про це повідомила прес-служба Міністерства Оборони України.

Ініціатором створення коаліції стала Латвія – під час зустрічі  її Міністра оборони Андріса Спрудса з Міністром оборони України Рустемом Умєровим у грудні 2023 року. 

За словами латвійського колеги, ця ініціатива допоможе українським військовим у війні, де використання дронів стало важливим елементом бойових дій.

"Жорстоке вторгнення росії в Україну продемонструвало стратегічну цінність та ефективність використання безпілотників у бойових діях. Ми маємо сприяти перевазі України на полі бою та демонструвати довгострокову підтримку Україні. Тому ставимо перед собою високі завдання", – виступив з промовою Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс.

У межах підготовки до зустрічі в Рамштайні, заступниця Міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Катерина Черногоренко презентувала представникам 13 країн-учасників потребу України в безпілотних системах, засобах радіоелектронної боротьби та технологіях, що захищатимуть критичну інфраструктуру. 

"Воювати мають технології, а не люди. Коаліція дронів стане ще одним кроком до реалізації цієї ідеї. Це збереже багато життів. Підсилення та розвиток виробництва безпілотних систем дозволить трансформувати армію і зробити новітні технології сьогоднішньою реальністю. Окремо запрошую нації до розробки програмних рішень, які створять майбутнє цієї сфери", – звернулася до партнерів заступниця.

"Успіх наших військових залежить від асиметричної відповіді, яку ми даємо ворогу. Українське виробництво вже зараз показує результати, а це – більше 70 зразків безпілотних апаратів, які легалізовані і експлуатуються на передовій. І зараз ми потребуємо допомоги для масштабування", – аргументувала заступниця Міністра оборони.

Країни-партнери висловили підтримку та розуміння доцільності створення коаліції. Про свої наступні кроки вони повідомлять вже 23 січня під час засідання Контактної групи з питань оборони України.