29.01.24 
> SkyUp

ImageУже другий рік небо над Україною закрите для цивільної авіації, але SkyUpТМ докладає всіх зусиль, щоб продовжувати операційну діяльність. Протягом 2023 року ми виконали 10 528 рейсів, перевезли понад 1,5 млн пасажирів, зберегли команду з 1139 професіоналів та перерахували державі майже 200 млн грн податків. А ще допомагали з евакуацією українців, долучились до проєктів United24 та запустили власні соціальні ініціативи.

Більше країн, рейсів та контрактів

Протягом 2023 року SkyUpТМ виконав 10 528 рейсів* до 53 країн* за 664 маршрутами*. Разом із нами подорожували 1 546 432 пасажири*. Ці результати суттєво перевищують показники 2022 року — рейсів стало більше на +36%, а пасажирів на +24%*.

Найчастіше минулого року літаки SkyUpТМ можна було зустріти в аеропорту Кишинева — саме туди ми виконали 2000 рейсів. Загалом перелік найпопулярніших країн* у 2023 році виглядає так:

1. Молдова – 2000 рейсів

2. Єгипет – 1685 рейсів

3. Туреччина – 1219 рейсів

4. Туніс – 675 рейсів

5. Румунія – 556 рейсів    

На умовах ACMI-контрактів ми співпрацювали з Tunisair, FlyOne, HiSky SRL, HiSky Europe SRL, Wizz Air Malta, Wizz Air Abu Dhabi, Corendon Dutch, Tailwind Airlines та FlyEgypt. Як результат, ще влітку 2023 року профільне видання ch-aviation включило SkyUp Airlines до переліку ТОП-20 найбільших постачальників послуг ACMI в європейському небі. 

Нові можливості

Важливим етапом розвитку бренду SkyUp став повноправний вихід на європейський ринок. У травні 2023 року авіакомпанія SkyUp MT отримала сертифікат експлуатанта (AOC), сертифікат CAMO (Continuing airworthiness management organisation) та ліцензію на виконання рейсів (AOL). Це збільшує можливості виконувати контракти на умовах ACMI, а в перспективі дозволяє відкривати регулярні рейси з Європи. Офіс авіакомпанії розташовується на Мальті, а в її флоті наразі два літаки Boeing 737-800. 

Авіакомпанія SkyUp Airlines отримала дозвіл на оперування на території Сполучених Штатів Америки — сертифікат іноземного авіаперевізника FAR129. Крім того, SkyUp тепер може працювати і в Канаді. Сертифікат іноземного перевізника FAOC дозволяє українській авіакомпанії надавати ACMI-послуги та виконувати чартерні рейси з інших країн до Канади.

SkyUpТМ також працює над покращенням процесів та впроваджує сучасні технології. Так, у 2023 році SkyUp Airlines підписала угоду з IBS Software, що дозволить модернізувати дистрибуцію, впровадити нові рішення для підвищення доходів та систем обслуговування.

Авіакомпанія також почала впроваджувати систему управління ризиками авіаційної безпеки від Osprey Flight Solutions. Наразі вже відбулося навчання персоналу та запуск програмного забезпечення. Завдяки адаптованому збору даних, прогнозуванню подій, автоматичним сповіщенням і позначенню пріоритетів система Osprey безперервно відстежує зміни, миттєво коригує оцінку ризиків і надсилає відповідні повідомлення для подальшого ухвалення рішень щодо можливої  зміни маршрутів, графіку польотів тощо.

Надійний партнер для держави

У листопаді та грудні 2023 року SkyUp Airlines взяли участь у надскладній операції з порятунку громадян України з Сектора Гази. Виконання рейсу з Каїра до Кишинева став результатом спільних зусиль дипломатичних служб, Головного управління розвідки та відповідального бізнесу. Загалом вдалось евакуювати близько 200 українців. За допомогу в евакуації українців із сектора Гази SkyUp Airlines подякував Президент Володимир Зеленський.

Раніше цього року українська влада підтримала авіакомпанію та допомогла організувати повернення екіпажів з Судану, де наші співробітники опинились буквально заблокованими через початок бойових дій. Тоді вдалось евакуювати всіх 36 співробітників, а також інших громадян України, що перебували в Судані на той момент. На жаль, у Судані були знищені два літаки авіакомпанії, проте страхові компенсації за них уже виплачені власникам повітряних суден.

Також завдяки співпраці з державою, в 2023 році SkyUp Airlines вдалося евакуювати свій літак із аеропорту Бориспіль. Це було єдине наше повітряне судно, що залишалось на території України після початку повномасштабного вторгнення. Наразі весь флот авіакомпанії доступний для виконання ACMI-контрактів. 

Підтримка українців

Попри всі виклики часу,  SkyUp продовжує підтримувати українців. Так, у квітні 2023 року SkyUp Airlines та фонд Future for Ukraine об'єдналися для допомоги дітям із розладом спектра аутизму (РСА). Мета проєкту — зробити відпочинок та подорожі для дітей з РСА та їхніх сімей максимально доступними і комфортними, що стане початком масштабних змін у сфері туризму та відпочинку. 

Уже вийшла яскрава ілюстрована книжка «Подорожі без бар'єрів», що покликана допомагати маленьким допитливим дослідникам підготуватися до першої в житті мандрівки. Вона розповідає чутливим до змін та нового середовища дітлахам історію Михайлика — хлопчика, який вперше вирушив до моря. Ми створили цю книжку, тому що подорожі мають бути доступними і комфортними для всіх. 

Крім того, завдяки зусиллям SkyUp та нашого стратегічного партнера авіакомпанії Join UP! 20 родин вихованців LEVCHYK SPECTRUM HUB відправились у мандрівку до морського узбережжя Туреччини, щоб відпочити далі від війни та постійного стресу, познайомитися з культурою подорожей і підготуватися до майбутніх поїздок та адаптації у суспільстві.

Розвивається співпраця SkyUp Airlines із президентською ініціативою United24. Протягом 2023 року спільно з United24 ми провели унікальний благодійний онлайн-концерт  thekomakoma у 3D-просторі. Всі зібрані кошти були спрямовані на відбудову Бузівського академічного ліцею на Київщині, що був пошкоджений під час бойових дій. 

Інша співпраця в музичному світі — партнерство з гуртом Imagine Dragons, учасники якого записали звернення до пасажирів SkyUp. Проте це було не просто звернення, а можливість виграти квиток на будь-який концерт гурту аж до кінця 2025 року. Щоб взяти участь, достатньо було зробити внесок на UNITED24.

Віримо в перемогу

«Після турбулентного 2022 року, 2023-й — став часом стабілізації роботи авіакомпанії. Ми значно збільшили обсяги АСМІ-контрактів і стали однією з 20 найбільш затребуваних авіакомпаній Європи за цим напрямком, що підтверджують дані ch-aviation. Такі результати дозволили нам зберегти команду професіоналів, що наразі, фактично, є запорукою майбутнього відновлення української цивільної авіації, — зазначає Дмитро Сєроухов, CEO SkyUp. — Ми також залишаємось надійним партнером для України — це видно як у сплачених податках, так і у важливих спільних проєктах, як-от успішно виконані евакуаційні рейси для українських громадян із Гази. В 2024 році ми продовжимо зміцнювати позиції на ринках ACMI-контрактів та чартерних перевезень, і, звичайно, чекатимемо скорішої перемоги України та відновлення польотів у рідному небі. Щиро вдячні всім, хто захищає нашу країну та наше майбутнє».

 

_____

*Відповідно до даних внутрішньої статистики SkyUpТМ