08.02.24 

Image8 лютого 2024 року в межах дерусифікації депутати Київради перейменували Повітрофлотський проспект на проспект Повітряних сил України

За це проголосували 88 зі 120 столичних депутатів.

Таке рішення ухвалили на пленарному засіданні II сесії Київської міської ради IX скликання.

Також про це на своїй сторінці у Telegram написав міський голова Києва Віталій Кличко.

"Відсьогодні в Києві є проспект Повітряних сил України! Слава нашим захисникам! Слава Україні", — йдеться у дописі Кличка.

На початку засідання Віталій Кличко закликав депутатів ухвалити рішення про перейменування Повітрофлотського проспекту на проспект Повітряних сил України.

"За таку назву виступають кияни, виступає керівництво Генштабу та ГУР, наші військові. Маємо звернення від них. І це питання ми вже обговорюємо давно", — зазначив посадовець.

Що відомо про дебати навколо перейменування Повітрофлотського проспекту

У лютому 2023 року з ініціативою до Київради перейменувати Повітрофлотський проспект на Проспект Євросоюзу виступив ексміністр закордонних справ України Олександр Огризко.

Кияни виступили проти перейменування — відповідна петиція з'явилась на сайті Київської міської ради.

У травні кияни проголосували в застосунку "Київ Цифровий" за перейменування проспекту на Повітрянофлотський. Експертна комісія дійшла висновку, що нинішня назва не підлягає декомунізації чи дерусифікації, натомість асоціюється з історією розвитку повітроплавання. Київрада провалила голосування щодо такого перейменування.

Партія "Євросолідарність" виступала у Київраді за перейменування Повітрофлотського на проспект Європейського союзу. Згодом партія провела рекламну кампанію, аби вплинути на голосування у "Київ Цифровий". Рух ЧЕСНО зафіксував значну кількість реклами у Facebook, Youtube, Telegram, Instagram та на вулицях міста із закликом взяти участь у голосуванні та підтримати назву ЄС. Міський голова Віталій Кличко вніс проєкт рішення з цим варіантом.

2 жовтня на сайті Київради з'явилась петиція, де просили вшанувати подвиг Повітряних Сил під час перейменування.

Командувач Повітряних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук підтримав ініціативу перейменувати столичний Повітрофлотський проспект на проспект Повітряних Сил.

Джерело suspilne