15.02.24 

ImageПосол України в Анкарі Василь Боднар розповів, що у перспективі Україна планує закуповувати турецькі літаки Kaan.

Як повідомив він в ефірі телеканалу CNN Türk, Україна бере участь у розробці двигуна для винищувача п'ятого покоління, що створюється Туреччиною.

"Українські фахівці працюють у рамках проекту зі створення двигуна для турецького національного бойового літака Kaan. Це не нова історія. У нас є кілька досвідчених компаній з розробки двигунів", - сказав дипломат.

Він вважає, що турецький винищувач Kaan зможе створити конкуренцію американським бойовим літакам F-35 та F-22. "Україна також придбає Kaan. І ми не обмежимося їхньою покупкою, ми будемо їх використовувати, і знаємо, де це робитимемо", - зазначив український посол.

Винищувач Kaan створюється у Туреччині з 2017 року в рамках програми "Національний бойовий літак". Планується, що у 2028 році розпочнеться його серійне виробництво. Влада Туреччини раніше заявляла, що за тактико-технічними характеристиками Kaan перевершить американський F-35 і в перспективі замінить винищувачі F-16, що стоять на озброєнні ВПС республіки.

Спочатку перший політ турецького винищувача планувався на кінець грудня минулого року, але був перенесений через необхідність проведення наземних тестів.