06.03.24 

ImageГромадське заслуховування Публічного звіту В. о. Голови Державного космічного агентства України Володимира Беня за 2023 рік відбулося 29 лютого 2024 року.

Про це повідомила прес-служба Агентства. 

На заході були присутні Народні депутати України, академіки Національної академії наук України, науковці та представники громадськості.

Володимир Бень привітав також команду українських фахівців, яка виграла міжнародний хакатон NASA Space Apps Challenge 2023. Проєкт української команди Storm Prophet — це прогнозування геомагнітних штормів за допомогою аналізу даних DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) та LSTM-моделей. Він переміг в категорії "Найкраще використання даних".

Робота космічного агентства в минулому році, як відзначав доповідач, проходила в складних, екстремальних умовах, викликаних не тільки війною, а і недостатнім фінансуванням космічних проектів в зв’язку з незатвердженням поспіль 6 років державних космічних програм. Разом із тим, по багатьом напрямкам, зокрема міжнародного співробітництва та завдань, пов’язаних з виконанням державного оборонного замовлення, підприємства галузі працювали успішно. Про це детально було висвітлено в доповіді Володимира Беня. Насамперед, було підкреслено важливість забезпечення даними ДЗЗ сектору безпеки і оборони країни. Зокрема, забезпечено подання більше 27 тис. тематичних карт моніторингу території України.

Велику увагу було приділено реалізації державної політики в галузі аерокосмічної освіти, створенню сприятливих умов для інтелектуального розвитку молодого покоління, пошук і всебічна підтримка талановитої молоді, формування науково-технічної еліти України.

Стратегічною метою ДКА є створення нормативно-правового, економічного та організаційного механізму для реформування космічної галузі. Здійснювалися заходи щодо перетворення Державного підприємства Завод "Арсенал" та Казенного підприємства Спеціального приладобудування "Арсенал". На цей час Державне підприємство Завод "Арсенал" вже перетворено в Акціонерне Товариство "Завод "Арсенал".

Основними проблемними питаннями діяльності підприємств космічної галузі в 2023 році є відтік персоналу через евакуацію значної частини працівників, завдані ракетними обстрілами значні руйнування виробничих потужностей, дефіцит фінансових ресурсів, втрата окремих напрямків роботи через логістичні проблеми постачання, відключення електроенергії тощо.

Володимир Бень вкотре наголосив на необхідності перетворення космічної галузі в галузь інноваційних високотехнологічних проектів і розробок. За належної підтримки держави та приватних інвестицій галузь, маючи потужний науковий, конструкторсько-інженерний та технологічний потенціал, має всі можливості повернутися на високі позиції на світовому ринку космічних послуг.