07.03.24 

ImageМайже 150 фахівців Украероруху протягом минулого року мали можливість пройти фахову підготовку за кордоном у межах  відновлення послуг з аеронавігаційного обслуговування у повітряному просторі України

Навчання проходило у Люксембурзі, Іспанії, Бельгії, Німеччині, Франції, Нідерландах.

Забезпечення підтримки операційної діяльності Украероруху як національного провайдера аеронавігаційних послуг, зокрема, практичних навичок фахівців операційного напрямку є пріоритетом роботи національного провайдера у воєнний період. 

Така діяльність стала можливою завдяки підтримці країн-членів Євроконтролю - в рамках Європейського фонду добровільної аеронавігаційної солідарності, який діє з початку 2023 року.

 У межах програми підтримки навичок та вмінь українські диспетчери отримали можливість пройти курс підготовки в Національній школі цивільної авіації ENAC Training - Ecole Nationale de l'Aviation Civile (Тулуза, Франція), який дозволив удосконалити навички з диспетчерського обслуговування підходу та аеродромного диспетчерського обслуговування. Також в Національній школі цивільної авіації ENAC Training - Ecole Nationale de l'Aviation Civile (Тулуза, Франція) пройшли комплексне навчання за курсом розробки процедур польотів за приладами «Comprehensive Instrument Procedure Design Course», яке дозволило удосконалити знання за напрямком.

За програмою підготовки (UARC Renewal Training Course) у м. Маастрихт (Королівство Нідерландів) на базі тренажерного центру Маастрихтського центру ОрПР для вдосконалення навичок диспетчерського обслуговування району.

Також українські фахівці пройшли навчання за курсами «Design of ATC Simulation Exercises and Courses» (HUM-SIM)  та Theoretical Training Instructor Skills (HUM-TTI) у м. Люксембург (Люксембург) на базі Авіаційного навчального центру Євроконтролю (EUROCONTROL ALC).

Протягом 2023 року на базі EUROCONTROL ALC 24 власника свідоцтва пройшли підготовку за віртуальним курсом Practical Training Instructor skills for OJTI and STDI – Refresher (HUM-OJTI-R-V) та відновили навички інструкторської роботи, 26 власників свідоцтва пройшли підготовку за віртуальним курсом Controller Competency Assessor – Refresher (HUM-CCA-R-V) та відновили навички оцінювання.

Окрім того, для  фахівців служби аеронавігаційної інформації було організовано   навчання у Німеччині на базі компанії GroupEAD Europe S.L., де  наші колеги дізналися про додаткові функціональні можливості використання Європейської бази даних аеронавігаційної інформації.

У м. Люксембург (Люксембург) відбулося навчання за курсом «Navigation Infrastructure Assessment using DEMETER [NAV-DEM]» за напрямом зв’язку, навігації та спостереження. Цей курс був присвячений набуттю практичних навичок використання програмного забезпечення DEMETR для оцінки та планування наземної навігаційної інфраструктури у контексті впровадження навігації, заснованої на характеристиках (PBN) та оптимізації відповідної наземної інфраструктури.

24 фахівці зв’язку, навігації та спостереження пройшли он-лайн навчання за курсами ATSEP COM Refresher course / ATSEP NAV Refresher course / ATSEP SUR Refresher course на базі навчального центру Entry Point North Іспанія та отримали відповідні сертифікати про успішне проходження навчання.

Окрім програм, які діють для українських диспетчерів у країнах Європи, Украерорух системно проводить курси підготовки для всього диспетчерського складу – на базі власних підрозділів.

У 2024 році обсяги підготовки інструкторів з практичної підготовки та експертів планується збільшити.