28.05.24 

Image22 травня 2024 року Верховна Рада прийняла зміни до закону про критичну інфраструктуру (законопроєкт №8316), яким запровадила мораторій на банкрутство державних об'єктів критичної інфраструктури на час воєнного стану та ще два роки після його завершення.

Парламент унеможливив банкрутство "Укрнафти", "Укртатнафти", "Мотор Січі", "ЗТР" та "АвтоКрАЗу", щоби захистити їх від колишніх власників.  

За словами одного з авторів закону, народного депутата Олександра Федієнка, це дозволить зберегти у держвласності вилучені раніше "Мотор Січ", "Укрнафту", "Укртатнафту", "Запоріжтрансформатор" ("ЗТР") та "АвтоКрАЗ".

За словами керуючого партнера юридичної компанії "Армада" Олександра Кузнєцова, влада фактично позбавляє кредиторів цих підприємств права на розгляд їхніх вимог. "Вони не зможуть подати заяву про забезпечення позову шляхом накладення арешту на майно боржника", – пояснив він. Арешт з цих компаній також має бути знятий, сказав Кузнєцов у коментарі Forbes Україна.

"Заборона розглядати судами спори щодо компаній лише через те, що вони належать до об’єктів критичної інфраструктури, суперечить Конституції, згідно якої держава має захищати будь-яку власність", – резюмував Кузнєцов.

Раніше повідомлялось, що акції "Укрнафти", "Укртатнафти", "Мотор Січі", "АвтоКрАЗу" та "Запоріжтрансформатора" (ЗТР) було вилучено "для потреб держави" та передано Міністерству оборони 6 листопада 2022 року.

Вилучення відбулось відповідно до Закону "Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах воєнного або надзвичайного стану", який зобов'язує державу згодом повернути вилучені активи власникам або виплатити їм справедливу компенсацію.

Джерело ЕП