19.03.22 

ImageУкраїна може відсудити 4 російські "Руслани" в якості компенсації за знищену "Мрію"

Два літаки Ан-124-100 компанії "Волга-Дніпро" вже заарештовані в Канаді та Німеччині.

Як компенсацію за знищення українського Ан-225 "Мрія" Україна може відсудити в Росії як мінімум чотири літаки Ан-124 "Руслан" компанії "Волга-Дніпро", які зараз знаходяться в аеропортах Канади та Німеччини.

Про це на своєму Youtube-каналі заявив головний пілот "Мрії" Дмитро Антонов.

За словами Антонова, літак Ан-124-100 (борт RA-82078) було затримано в аеропорту Торонто. Літак приземлився там 26 лютого, і наступного дня українська діаспора вийшла з ініціативою про його арешт та запросила допомогу ДП "Антонов". Керівництво "Антонова" ніяк не відреагувало на ситуацію і процесом продовжують займатися канадські волонтери.

За інформацією Дмитра Антонова, ще одного російського Ан-124 заарештовано в Лейпцигу. Там літак компанії Волга-Дніпро з бортовим номером RA-82046 приземлився 23 лютого. "26 числа від мене та ще кількох людей надійшла ініціатива про те, що необхідно підтримати українську ініціативну групу в Лейпцигу про арешт цього літака. Літак був 26 числа заарештований і розпочався юридичний процес", - повідомив він.

За словами Антонова, обґрунтуванням для передачі згаданих літаків українському ДП "Антонов" може бути те, що з 2014 року, коли були повністю розірвані відносини з Росії у сфері авіації, "якось (російські) літаки Ан-124 продовжували літати по всьому. світові". Відповідно було продовження ресурсу. Але невідомо, як це здійснювалося. З цим і потрібно буде розібратися правоохоронним органам України та на основі цього обґрунтувати юридичну позицію, щоб зазначені літаки були передані Україні.

Що стосується Лейпцига, то в цьому аеропорту, крім заарештованого борту, ще два Ан-124 "Волга-Дніпро" без двигунів. Дмитро Антонов вважає, що й ці повітряні судна також мають бути відчужені у російського перевізника. Він уже звернувся до "Укроборонпрому" з проханням, щоб дане держпідприємство ініціювало процес арешту цих літаків у Німеччині.

"Ці літаки, нехай навіть як маленька компенсація за наш найбільший літак, який рашисти загробили в Гостомелі, дозволять отримати хоча б невелике моральне задоволення", - резюмував Дмитро Антонов. 

Джерело ЦТС