12.04.22 

ImageЄвропейська Комісія оновила EU Air Safety List, до якого входять авіакомпанї, які потрапили під заборону 

Європейська Комісія оновила EU Air Safety List, до якого входять авіакомпанї, які потрапили під заборону або отримали експлуатаційні обмеження в межах ЄС, оскільки вони не відповідають міжнародним стандартам безпеки.

Після оновлення 21 авіакомпанія, сертифікована в росії, тепер включена до списку авіакомпаній, яким заборонено виконувати польоти у Європі. Це відображає серйозні занепокоєння щодо безпеки польотів через вимушену перереєстрацію російських літаків іноземної власності, свідомо дозволивши їх експлуатацію без дійсних сертифікатів льотної придатності. Це порушує міжнародні стандарти авіаційної безпеки.

У ньому вперше опинилися найбільші російські авіаперевізники - "Аерофлот", S7 Airlines ("Сибір"), "Росія", "Ютейр", "Уральські авіалінії", "Перемога", Nordwind. Це рішення забороняє будь-які польоти на територію Євросоюзу.

Після оновлення списку 117 авіакомпаніям заборонено польоти у європейському небі. Зокрема, така заборона стосується 90 авіакомпаній, що сертифіковані у 15 різних державах, через відсутність адекватного контролю за дотриманням безпеки з боку відповідних національних контрольних органів.

"Чорний список" авіабезпеки включає також шість окремих авіаліній з шести країн - Венесуели, Суринаму, Ірану, Іраку, Нігерії та Зімбабве.

Як зазначила Єврокомісар з питань транспорту Адіна Велян (Adina V?lean), включення російських авіаперевізників не є частиною санкцій ЄС проти росії у зв’язку із її агресивною війною проти України. 

"Агентство цивільної авіації росії дозволило російським авіалініям експлуатацію сотень літаків, що належать закордонним власникам, без належних сертифікатів надійності. Російські компанії свідомо роблять це у порушення міжнародних стандартів безпеки. Це не лише є очевидним порушенням Міжнародної Конвенції цивільної авіації , але також несе негайні загрози з безпеки", - сказала Адіна Велян. 

Детальний перелік авіакомпаній за посиланням