14.04.22 

ImageУкраїна веде переговори про закупівлю важких ударних безпілотників американського виробництва, які можуть змінити баланс російсько-української війни.

Про це пише видання Forbes.

За інформацією видання, минулого тижня українські офіційні особи зустрілися у Вашингтоні з представниками General Atomics, каліфорнійським виробником військових безпілотників, у тому числі MQ-9 Reaper, основного розвідувального та ударного БПЛА ВПС США. Хоча уряд США має схвалити будь-який продаж, малоймовірно, що такі переговори між Україною та американським оборонним підрядником відбулися б без зеленого світла з боку адміністрації Байдена.

- Зараз у нас є літаки, доступні для негайної передачі, – сказав речник General Atomics К. Марк Брінклі. - За підтримки уряду США ці літаки можуть опинитися в руках українських військових льотчиків за лічені дні.

General Atomics вже має досвід швидкої доставки MQ-9 іншим країнам.

- Раніше ми співпрацювали з урядом США, щоб відправити MQ-9 Reapers до країни-партнера менш ніж за 30 днів, - сказав Брінклі.

Хоча General Atomics не згадала про конкретні моделі, які вона могла б продати, найімовірнішим кандидатом буде Reaper, який разом із більш раннім MQ-1 Predator був основою операцій військових безпілотників США протягом більше 20 років.

General Atomics стверджує, що Україна виграє від американських безпілотників.

- Вони значно розширять потенціал ISR (розвідки, спостереження та розвідки) усіх військових сил і забезпечать можливості для ударів, які не мають менші бойові БПЛА, – сказав Брінклі.

General Atomics впевнений, що зможе швидко навчити українські екіпажі.

- Військових пілотів, які вже знайомі з операціями БПЛА, можна було б навчити швидко керувати нашим літаком, - сказав Брінклі. - В Україні є кваліфіковані військові льотчики, знайомі з операціями БПЛА, які мотивовані захищати свої домівки. Ми не починаємо з нуля.

Навіть кілька важких ударних безпілотників американського виробництва, якими керують рішучі українські пілоти, можуть дати перевагу українцям.

Джерело Forbes   Автор: Michael Peck