12.05.22 

ImageОчолюваний Талібаном уряд в Афганістані заявив, що поговорить з американськими чиновниками про долю вертольотів Мі-17, які були призначені для Кабула, але замість цього були передані Україні.

Речник Талібану Забіулла Муджахід заявив, що Ісламський емірат веде переговори з американськими чиновниками щодо 16 вертольотів Мі-17 та 17 інших одиниць військової техніки, які США виділили для Афганістану, але які частково були передані Україні, повідомляє видання TOLO News.

"По-перше, зрадниками є ті, хто втік з цими вертольотами з Афганістану. По-друге, ми говоримо про їхню долю з американцями і з країною, де є наші гелікоптери. Ми намагаємося повернути афганське майно", – цитує видання Моджахіда.

За словами Спеціального генерального інспектора уряду США з реконструкції Афганістану (SIGAR), Міністерство оборони 19 січня повідомило Конгрес про намір передати п’ять колишніх афганських вертольотів Мі-17, закуплених США, які проходили технічне обслуговування в Україні. до київського уряду. Повідомляється, що Україна прийняла ці гелікоптери 11 березня.

"У середині квітня президент США Джо Байден оголосив про пакет військової допомоги Україні, який включав додаткові 11 вертольотів Мі-17, які були заплановані до передачі Афганістану", – йдеться в нещодавній доповіді SIGAR.

Міністерство оборони також передало Україні майже 16 мільйонів патронів та різноманітних нестандартних боєприпасів, спочатку закуплених для Афганістану.

Раніше Ісламський емірат також стверджував, що понад 40 літаків та гелікоптерів вилетіли в сусідні Узбекистан і Таджикистан після падіння колишнього уряду Ашрафа Гані в серпні 2021 року. Талібан закликав країни передати ці літаки Афганістану.

Аналітики вважають, що невизнання нинішнього режиму Талібану світовою спільнотою може стати однією з перешкод для передачі США літака Афганістану. "Є юридичний аспект, Ісламський емірат ще не визнають США та інші країни, тому американці вважають, що якщо у них була угода, то з колишнім урядом. Отже, поки не буде легітимність Ісламського емірату, вирішення передачи майна Афганістану Ісламському емірату зіткнеться з проблемами", – сказав Джавід Джавід, афганський політолог.

Раніше повідомлялось, що перший Мі-17 з одинадцяти, які передає Україні влада США, вже в Україні, про це під час брифінгу повідомив представник Міністерства оборони США.