26.05.22 

ImageУкраїнська компанія Culver Aviation розробляє власні дрони та надає їх сервіс DaaS — Drone-as-a-Service. В компанії продають сервіси на основі знімків земної поверхні, які роблять БПЛА власної розробки.

Компанія передала літаки моделі SKIF, повідомляє AIN.

Модель створювали для цивільних комерційних завдань, але українській армії потрібні очі в небі, а ці літаки швидко збирають інформацію з повітря та дають чітку картинку. У певних сферах вони дуже корисні.

Підрозділи, які отримали літаки, передають хороші відгуки про технічні характеристики апаратів і про комплексну систему моніторингу як таку. Літаки не модифікували спеціально під військові завдання, тому що він "з коробки" вже багато чого вміє. Наприклад, за один заряд батареї SKIF може пролетіти 60 км туди й повернутися назад або облетіти квадрат території в 10 000 га. На фотографіях, які він знімає, видна кожна травинка, бо на літаку встановлений найсучасніший фотоапарат з високою роздільною здатністю.

Компанія не продає дрони, Збройним Силам України передала частину власного парку БПЛА, щоб ці літаки рятували життя наших захисників і українців. Якщо у компанії будуть замовлення від офіційних представників держави для ЗСУ на виготовлення дрон-комплексів, гроші для виготовлення компанія готова залучити сама за рахунок власних обігових коштів та від зарубіжних донорів, тощо.

Говорячи про роботу під час війни, керівник компанії Олександр Даниленко розповів: "З наданням сервісів зараз складно — небо в Україні закрите для комерційних компаній. Проте ми працюємо над способами відновлення сервісів, тому що експертиза з повітря потрібна — наприклад, при оцінці пошкоджень. Також навіть зважаючи  на військову ситуацію, працюють аграрії, яким потрібні послуги у сфері точного землеробства, вести агромоніторинг врожаю тощо. 

Нам вдалося перевезти частину виробництва й команди та швидко поновити роботу R&D департаменту. Розширимо виробництво, щоб випускати комплекси якомога швидше.

Ми відкрили школу операторів дронів. Навчання безкоштовне, і певних вимог, крім бажання, ми не висуваємо: хочемо допомогти людям знайти нову перспективну роботу або надати можливість допомогти державі своїми професійними навичками. За перших дві години отримали 120 заявок на участь. Кожен тиждень проходять навчання десять майбутніх спеціалістів, а найкращі отримують рекомендацію від компанії".

 

Джерело ain