14.06.22 

Майор Олександр БринжалаМайор Олександр БринжалаЩе на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну небо над українською столицею закривав "привид Києва". "Льотчик" Повітряних сил ЗСУ, який вражав майстерністю і надзвичайно точно ліквідовував ворога.

Як зізнався речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, "Привид Києва" – збірний образ льотчиків 40-ї та 39-ї бригад тактичної авіації. Про це він розповів під час брифінгу для Media Center Ukraine.

Як сказав Ігнат, саме бійці цих бригад прийняли важкий удар захисту столиці. Повітряні бої були надзвичайно складні. Сили противника переважали і подекуди складали 1 до 6 чи навіть 1 до 10. Але треба враховувати, що бойовий дух – це наша найперша зброя.

- Був випадок, коли 2 наших винищувачі Міг-29 злетіли на перехоплення чотирьох високотехнологічних російських винищувачів-бомбардувальників. На радарі показувало 4 точки, які, розійшовшись, перетворилися на 12. Наші пілоти не розгубилися і пішли в бій. Окупанти втратили 3 літаки, - наголосив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. 

Один український пілот повернувся на базу. А другий – Олександр Бринжала – загинув у бою із загарбниками. Світла пам'ять герою!

Зауважимо, що російські загарбники бояться залишити весь свій повітряний флот в Україні. Саме тому вже приблизно 2 місяці не залітають на нашу територію. За словами Ігната, ситуація зараз така, що противник застосовує свою авіацію дистанційно.

"Противник вже приблизно 2 місяці не залітає на нашу територію України, яку контролюють ЗСУ. Це великий показник. Натомість на тимчасово окуповану територію противник таки залітає, застосовуючи вертольоти, ударну авіацію", – повідомив Ігнат.

Він наголосив, що 8 років Україна готувалася до ймовірного нападу Росії на Україну.

"Ми прораховували ризики та розуміли плани загарбників. Всі сподівалися, що вдасться уникнути конфлікту. Але він стався, і Повітряні сили були до цього готові. За лічені хвилини після нападу ухвалили рішення про виведення з-під удару основної частини авіації, особовий склад. Загалом вдалося врятувати основний бойовий потенціал Повітряних сил від його знищення", – додав речник Повітряних сил ЗСУ.

Саме цього прагнула Росія, адже знищені Повітряні сили України означали б повний контроль країни-агресорки над небом.

Джерело 24 канал