20.06.22 

ImageГендиректор Роскосмосу Дмитро Рогозін звинуватив приватні компанії Сполучених Штатів у передачі даних із супутників українській армії.

Рогозін заявив, що приватні компанії зі США збирають як візуальні, так і радіолокаційні дані з космосу, щоб забезпечити Україну даними, необхідні для наведення ракет. 

За його словами, космічну інфраструктуру та сервіси США, зокрема провідних операторів, які створюють алгоритми для отримання безшовних високодетальних знімків Землі, використовує Пентагон.

"І Lockheed Martin, і Boeing, та інші компанії, також приватні, як і SpaceX, сьогодні підключені для вирішення одного конкретного завдання - забезпечити збирання інформації в режимі реального часу", - заявив Рогозін. 

Він зазначив, що дані збираються як візуальні – через інфрачервоні радіолокаційні апарати, так і через звичайне спостереження. Це, за словами Рогозіна, робиться для того, щоб забезпечити можливість для Збройних сил України користуватися хмарою даних для цільовказівок балістичних ракет або для роботи ракетних систем залпового вогню. 

Разом з іншими компаніями Рогозін назвав глобальну супутникову систему Starlink компанії SpaceX. За його версією, компанія ввезла в Україну абонентське обладнання на завдання Пентагону, а потім розподілила тарілки за підрозділами ЗСУ. 

"Це обладнання приймає сигнал, забезпечує широкосмуговий доступ в інтернет та управляє безпілотними системами та діями підрозділів у зонах без покриття стільникового зв'язку", - вважає Рогозін. 

Він додав, що російські супутники також можуть спостерігати за територією України через науковий центр оперативного моніторингу Землі.

Джерело korrespondent