20.10.22 

ImageСупутниковий інтернет-сервіс Starlink від SpaceX незабаром буде доступний на літаках з офіційним запуском Starlink Aviation наступного року.

Про це повідомляє The Verge з посиланням на SpaceX. У повідомленні стверджується, що сервіс забезпечуватиме швидкість Інтернету до 350 Мбіт/с для кожного літака, обладнаного терміналом Aero, що є достатньо швидким для відеодзвінків, онлайн-ігор "та інших видів діяльності з високою швидкістю передачі даних".

Це, безумовно, великий стрибок у порівнянні зі стандартною швидкістю, яку пропонує більшість Wi-Fi у літаку. Найчастіше максимальна швидкість інтернету у повітрі досягає близько 10 Мбіт/c, а з'єднання є тільки над землею. Супутникові системи ж пропонують інтернет зі швидкістю від 30 до 100 Мбіт/с. Фактичні швидкості можуть відрізнятися залежно від кількості пасажирів, які користуються Інтернетом у кожному рейсі.

На сторінках підтримки на сайті SpaceX стверджується, що підключення до Інтернету буде доступним під час руління, зльоту, польоту як над землею, так і над водою, а також приземлення із затримкою всього 20 мс.

"Starlink Aviation матиме глобальне покриття", — йдеться у поширених запитаннях. "Оскільки супутники рухаються на низькій навколоземній орбіті, над головою або поблизу завжди є супутники, які забезпечують потужний сигнал у високих широтах і в полярних регіонах — на відміну від геостаціонарних супутників".

 Очікується, що поставки почнуться в середині 2023 року. 

ImageСпрощена конструкція Starlink дозволяє установку під час мінімального простою та добре поєднується з іншими регулярними перевірками технічного обслуговування.

Авіаційний комплект Starlink включає аеротермінал, блок живлення, 2 бездротові точки доступу та джгути.

Джерело The Verge