27.06.22 

Віртуальна реальність (VR) і доповнена реальність (AR) революціонізують авіаційну галузь, оскільки технології занурення формують майбутнє авіації та авіаційної підготовки. Завдяки широкому застосуванню на світовому авіаційному ринку, прогнозується, що ріст VR та AR досягне мільярдів доларів протягом наступного десятиліття.

Згідно з новим авіаційним звітом компанії Visiongain Research Inc., що займається ринком авіації, до 2030 року індустрія AR і VR має зрости до 4,6 мільярда доларів. Це вражаюче зростання задає темпи для безпрецедентної практики навчання та технічного обслуговування, оптимізації операцій та підвищення безпеки галузі, не кажучи вже про зниження витрат.

Image

Віртуальна реальність vs. доповнена реальність

Перш ніж зануритися в дивовижні переваги віртуальної та доповненої реальності, важливо зрозуміти відмінності між ними.

Віртуальна реальність: VR дозволяє користувачам повністю зануритися у віртуальний світ, де все, що вони бачать, є віртуальним. Наприклад, у симуляторі польоту пілот, який навчається, побачить злітно-посадкову смугу, небо та елементи керування польотом у віртуальному світі. Це схоже на те, коли люди грають в ігри у віртуальній реальності, як-то покер в екзотичних місцях на зразок космічної станції Galaxy з PokerStarsVR, або вправляються зі світловими мечами в такт музичної композиції в Beat Sabre.

Доповнена реальність: AR передбачає надання пілоту, наприклад, даних у режимі реального часу та цифрових елементів за такими умовами, як місцевість, погода, навігація та рух − і все це через гарнітуру. Ця технологія може значно підвищити безпеку авіації під час зльоту та посадки.

Наземні технології забезпечують безпечніше небо 

Авіаперевезення вважаються одним з найбезпечніших видів транспорту. Але чи замислювалися ви коли-небудь, що потрібно, щоб заслужити цю репутацію? Від пілотів до авіамеханіків і будь-яких інших задіяних робітників − саме від них залежить життя мільйонів людей під час кожного польоту, кожного дня по всьому світу. Сьогодні VR та AR займають провідне місце серед традиційних методів навчання авіації на цих критичних посадах. Нижче наведено кілька способів, за допомогою яких авіаційне навчання з VR та AR змінює авіаційну галузь, щоб забезпечити безпеку мандрівників у небі.

Навчання на симуляторі польоту VR

Image

Не можна заперечувати, що навчання пілотів – це дорогий, ризикований і тривалий процес. Сьогодні моделювання досвіду пілота за допомогою VR та AR забезпечує пілотів навчання «в польоті», коли їм не потрібно залишати землю, що робить процес більш безпечним і економічно ефективним. Наприклад, навчання польоту у віртуальній реальності може моделювати складні та небезпечні сценарії, при цьому не ризикуючи життями людей. У минулому традиційне навчання пілотів на справжньому літаку піддавало ризику життя та мільйони доларів у разі помилки пілота. Сьогодні з VR та AR помилка пілота вважається можливістю для навчання на робочому місці.

Навчання проєктування системи з AR

Створення та обслуговування літака – справа непроста. Для цього потрібні висококваліфіковані інженери, конструктори та авіамеханіки, які володіють надзвичайною точністю та концентрацією. Зрештою, тут немає права на помилку, оскільки одна помилка може мати руйнівні наслідки. Розумні окуляри AR поступово стають незамінними в індустрії для підвищення продуктивності та мінімізації втрат. Чимало авіаційних компаній приєднуються до AR. Boeing, наприклад, експериментує з окулярами AR, які призначені, щоб допомогти технікам створювати інтерактивні тривимірні схеми підключення без використання рук, які також можна налаштовувати в режимі реального часу. З точки зору інженерії, технологія AR використовується для покращення ремонту електропроводки літака, що може довше утримувати літак в повітрі. Один з найбільших виробників літаків, Airbus, використовує технологію віртуальної реальності через свій портативний комплект RHEA, який поставляється з гарнітурою віртуальної реальності, сенсорними панелями та інфрачервоними камерами, які дозволяють його механікам оглядати та ремонтувати літаки, повністю занурившись у середовище. Навіть Lockheed Martin розробила технологію AR, яка допомагає NASA прискорити будівництво космічного корабля Orion!

Навчання екіпажу у VR

Image

Екіпаж літака робить набагато більше, ніж подає закуски та демонструє інструкції з техніки безпеки. Вони відповідають за вашу безпеку і гарантують, що все обладнання на борту, наприклад рятувальні жилети та вогнегасники, є доступним і справним. Крім того, члени цього екіпажу зобов’язані контролювати кабіну на предмет будь-якої підозрілої поведінки. А тепер уявіть собі тренування VR, де члени екіпажу можуть зануритися в ситуації, що потребують невідкладної медичної допомоги або небезпечні чи складні реальні ситуації, такі як викрадення чи аварія? Ця технологія може стати справжньою паличкою-виручалочкою, оскільки технологія навчання польоту VR дозволяє допускати віртуальні помилки − без шкоди для життя людей − і забезпечує необхідний досвід, коли це важливо.

Як бачимо, віртуальна та доповнена реальність в авіаційній промисловості, безсумнівно, залишиться надовго. Компанії, які вже охоче використовують переваги цієї технології, матимуть неабияку перевагу серед конкурентів.