04.08.22 

ImageЧотири військові літаки Су-25, які Македонія придбала в України під час конфлікту 2001 року за чотири мільйони євро, цими днями передали Україні.

Про це повідомила північномакедонське видання MKD.mk.

У Міноборони країни цю інформацію не спростували і не підтвердили. Йдеться про літаки, які Македонія планувала продати ще в 2004 році.

На питання, чи відповідає дійсності інформація про передачу Україні літаків, у Міноборони відповіли: "Точні деталі всіх трьох рішень, їх зміст і пояснення будуть розсекречені і прозоро опубліковані. Прийняті на сьогодні рішення не погіршують боєготовність нашої армії".

Під час конфлікту в Македонії в червні 2001 року Македонія закупила в України чотири бойові літаки Су-25, три одномісних і один двомісний. Літаки призначені для безпосередньої підтримки піхоти, а під час конфлікту здійснили кілька бойових вильотів на підтримку наземних дій македонських сил безпеки.

Навесні 2003 року міністерство оборони Македонії заявило, що потреба в бойових літаках при формуванні ЗС відпала, і в 2004 році літаки були законсервовані та готові до продажу.

У 2011 році в Міноборони Північної Македонії знову почали думати про модернізацію Су-25 за стандартами НАТО, але ця ідея провалилася.

У червні з'явилась інформація, що літаки проходять перевірку та ремонт.