09.08.22 

ImageФедеральна прокуратура Південного округу Нью-Йорка повідомила, що суддя видав ордер на арешт літака Airbus вартістю $90 млн, що належить російському олігарху Андрію Скочу, який перебуває під санкціями.

Згідно з судовими документами, літак зараз перебуває у Казахстані, повідомляє Голос Америки.

Скоч, мільярдер та депутат Думи від "Єдиної Росії", спочатку потрапив під санкції Мінфіну США у 2018 році за можливі зв'язки з російськими організованими злочинними угрупованнями. Після вторгнення Росії в Україну управління з контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) ввело проти Скоча нові санкції.

За словами американських прокурорів, Андрій Скоч володіє літаком через підставні компанії та трасти, пов'язані з його партнеркою. Платежі в доларах США за реєстрацію та страхування літака продовжували здійснюватись у період з 2018 по 2021 рік, незважаючи на санкції.

Федеральний прокурор Деміан Вільямс заявив у понеділок, що "ордер на арешт приватного літака Андрія Скоча демонструє прихильність прокуратури Південного округу Нью-Йорка до партнерства з оперативною групою Мінфіну США (REPO) у переслідуванні російських олігархів, які перебувають під санкціями, та їх заблокованої власності. Ми продовжимо використовувати всі доступні правові інструменти для забезпечення дотримання наших законів про боротьбу з відмиванням грошей та переслідування тих, хто намагається використати фінансову систему США для порушення санкцій та ухилення від них".

Помічник виконавчого директора ФБР Майкл Дрісколл також зазначив, що "олігархія визначається як влада, за якою невелика група здійснює контроль у власних корисливих цілях. Члени цієї групи в Росії тривалий час приховували та маскували свою незаконну діяльність, використовуючи при цьому долар США. Санкції, введені урядом США, і робота оперативної групи (REPO) демонструють цим багатим олігархам, які підтримують військову агресію Росії, що вони не є недоторканними, і ми радикально впливаємо на їхній спосіб життя".

За даними журналу "Форбс", Скоч є діловим партнером Алішера Усманова. В активах Скотча - 61,5% акцій аеропорту Внуково.