17.09.22 

ImageХАЗу 96: перемогли фашистів - виб'ємо й рашистів

17 вересня 2022 року Харківському авіазаводу виповнюється 96 років. 

Заснований у далекому 1926-му, завод мав нелегку долю. Першого директора, талановитого авіаконструктора Костянтина Калініна радянська влада несправедливо засудила і розстріляла у 1938 -му. Між тим у Європі літак Калініна оцінили золотою медаллю, як найкращий на той час.

Улітку 1941-го почалася війна. Заводчани згадують у мемуарах про масовані нальоти фашистів на авіазавод. Спочатку робочі ховалися у бомбосховища, але досить швидко звикли і, визначаючи за звуком розривів, що небезпека не поряд, продовжували працювати. 

В середині вересня 1941-го ХАЗ евакуйовують в Зауралля. У Пермі, в надважких умовах холоду, голоду, дефіциту робочих рук, харківські авіабудівники самовіддано виконують робочий план. 

На початку 1942 р. Харківський авіазавод розформували і відновили лише у серпні 1943-го, після звільнення Харкова від фашистської окупації. 

Відновлювати авіазавод довелося з нуля. З евакуації не повернулася жодна одиниця обладнання, жодного станка, харків’яни приходили на роботу зі своїми інструментами…

Під час російського вторгнення в Україну в 2022 році рашисти обстрілюють ХДАВП з різних видів озброєнь і навіть з бомбардувальної авіації. В один день на підприємство скинули три авіабомби. 

Кількаметрові вирви, завали, напівзруйнований директорський будиночок, жодного вцілілого вікна – такий вигляд мало заводське подвір’я вже в перший місяць нової війни. 

Заводчани швидко оговтались, організували оборону авіапідприємства і відбивали атаки окупантів. 

Указом Президента України "за зразкове виконання обов'язків під час воєнного стану" гендиректора Олександра Кривоконя і енергетика Геннадія Стрюкова нагороджено орденами «За мужність» ІІІ ступеня. 

Не дивлячись на постійні обстріли Харкова, ХДАВП ще в березні відновив роботу і регулярно виплачує заробітну плату. 

Працівники згуртувалися і сміливо виходять на впорядкування території, виконують замовлення на виготовлення деталей.

Частина колективу працює дистанційно. Частина сформувала волонтерський загін і доставляє гуманітарну допомогу людям похилого віку, людям з інвалідністю, важко хворим, батькам з малими дітьми і навіть бійцям на передову. Є працівники ХАЗу і в лавах ЗСУ. 

96-а річниця – трагічна сторінка в історії Харківського авіазаводу, але не остання, впевнені авіабудівники. Впродовж майже столітньої історії ХАЗівці неодноразово доказали, що спроможні справитися з найважчими викликами. А тепер ми маємо і сучасних героїв. Їх приклад надихає і укріплює в вірі, що Україна обов’язково здобуде перемогу над російськими загарбниками, а ХДАВП поверне авторитет виробника найкращих літаків. 

Слава Україні! Героям - Слава!