12.10.22 

ImageІранські дрони-камікадзе типу Shahed-136 навряд чи допоможуть росії досягнути своїх цілей в Україні – британська розвідка.

Про це йдеться у короткому зведенні британської військової розвідки, опублікованому Міністерством оборони Великої Британії у Твіттері .

Як зазначає британська розвідка, росія застосовує БПЛА іранського виробництва принаймні з серпня 2022 року, включно з Shahed-136. Зокрема, рф використала варіанти Shahed під час масштабної хвилі ударів по українських містах 10 жовтня 2022 року.

За даними українського Генштабу, росія випустила загалом 86 Shahed-136 і 60% з них було знищено в повітрі.

Зазначається, що ці БПЛА повільні та літають на низькій висоті, що робить поодинокі безпілотники легкою мішенню для звичайних засобів ППО.

У Міноборони Британії вважають, що існує реальна ймовірність того, що росія досягла певного успіху, атакуючи кількома БПЛА одночасно. Водночас зауважують, що незважаючи на заявлену дальність польоту в 2500 км, Shahed-136 має лише невелике бойове навантаження.

"Навряд чи він буде задовільно виконувати функцію «глибокого удару», для якого росія, ймовірно, прагнула його використати. Оскільки російські тактичні бойові літаки все ще досягають обмеженого ефекту над територією України, відсутність надійних, стійких і точних ударних можливостей оперативного рівня є, ймовірно, однією з найбільш значних прогалин у можливостях росії в Україні", - заявили в розвідці Британії.

Нагадаємо. За даними Командування ПС тільки вранці 12 жовтня над Миколаївщиною силами та засобами протиповітряної оборони Повітряного командування "Південь" збито дев’ять ворожих дронів-камікадзе Shahed-136.

Джерело ukrinform