30.10.22 

ImageУ Повітряних силах ЗСУ визначили групу із кількох десятків льотчиків для навчання на західних літаках.

Про це в "Єдиних новинах" розказав речник ПС ЗСУ Юрій Ігнат.

"Командувачем Повітряних сил генерал-лейтенантом Миколою Олещуком визначена група – це десятки пілотів, які можуть хоч завтра виїхати і навчатися. Треба лише визначитися з технікою, яку нам готові надати партнери. Ці льотчики молоді, перспективні, зі знанням англійської мови, з бойовим досвідом", – розказав Ігнат.

Речник зазначив, що сьогоднішня авіація ЗСУ – МіГи та Су – не відповідає сучасним реаліям. Останній з них війська отримали ще у 1991 році.

"Тому питання винищувачів західного зразка, можливо, F-15 чи F-16, – це дуже нагальне питання", – наголосив Ігнат. Україна займається цим на всіх рівнях, але рішення поки що немає.

"Зрозуміло, що ніхто не дасть нам цих винищувачів на п'ять-шість бригад. Буде відбуватися поступовий процес, як і в Польщі було, коли на одному аеродромі стоять винищувачі МіГ-29 і винищувачі F-16. Так поступово буде все це готуватися", – прогнозує Ігнат.

7 травня 2022 року міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що веде переговори про початок навчання українських льотчиків на західних штурмовиках та винищувачах.

Навчання льотчиків Повітряних сил Збройних Сил України польотам на американських винищувачах F-16 може проводитися за тренувальною програмою, яку кілька десятиліть використовують для румунських ВПС.

Джерело liga.net