21.12.22 

ImageВ Державному музеї авіації імені О.К. Антонова не припиняють реставраційні роботи, незважаючи на всі негаразди воєнного стану. 

На сторінці фейсбук музею розповіли ро роботи з відновлення літака Іл-28, який привезли з Одещини.

"Особливих зусиль фахівці докладають до відновлення фронтового бомбардувальника Іл 28 (заводський № 53005239). Він був побудований у 1953 році і після завершення служби декілька десятиліть стояв як пам’ятник біля аеродрому Буялик в Одеській області. 

Цю закинуту авіабазу військові перестали охороняти у 2003 році. Місцеві вандали скористалися такою нагодою і стали тягнути звідти все, що могли. Меморіальний «Іл» теж постраждав. Зокрема, від його мотогондол майже нічого не залишилося. Від повного перетворення на металобрухт літак врятувало перевезення до Музею в 2009 році. На жаль, під час підготовки до транспортування коректно розібрати бомбардувальник не вдалося. Найбільше постраждало крило, консолі якого довелося просто відрізати.

Загалом відновлення цікавого експонату виявилося настільки складним, що в музеї довго не могли взятися за цю справу. Та саме зараз оновлена команда реставраторів знайшла потрібні рішення. Наприклад, вже виконані значні роботи з приведення до експозиційного стану шасі та кормової оборонної установки. Йде підготовка до приєднання консолей крила, кріплення яких довелося повністю відновлювати. Але проблем – безліч. І справа не лише в технічному стані літака та відсутність багатьох деталей та елементів конструкції. Через розміри експонату реставраційні роботи доводиться проводити на відкритому повітрі з періодичним відключенням електрики.

Реставратори впевнені, що здобудуть перемогу на своєму фронті. Коли воєнне лихоліття мине, відвідувачі музею зможуть доторкнутися до ще одного цікавого фрагменту нашої авіаційної історії. 

Не будемо забувати, що коли конструкторське бюро Олега Антонова робило свої перші кроки, його ще недосвідчені фахівці стажувалися в колективі саме Сергія Іллюшина. Іл 28 на той час був дуже передовим літаком, і вивчення втілених у ньому конструкторських рішень стало справжньою школою майстерності для молодих антоновців", -йдеться в повідомленні музею.