28.12.22 

ImageУкраїна вже придбала для Збройних сил приблизно 1400 безпілотників. Більшість із них  – дрони типу Fly Eye, які використовують для розвідки, спостереженням за полем бою та рекогносцювання.

Про це міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив в інтерв'ю АР, опублікованому 28 грудня, пише Gordon.

За його словами, використання безпілотних літальних апаратів і супутникових інтернет-систем кардинально змінили характер війни в Україні.

Наступним кроком стане розроблення бойових моделей БПЛА, які зможуть летіти на відстань до 10 км і атакувати дрони-камікадзе іранського виробництва, котрі Росія використовує під час вторгнення для атак по українській інфраструктурі. Ситуація з безпілотниками на полі бою "кардинально зміниться вже в лютому або березні", сказав Федоров.

Він наголосив на важливості мобільного зв'язку у країні під час війни як для цивільних, так і для військових цілей і сказав, що найскладніша ситуація зі зв'язком зараз у Донецькій, Запорізькій, Одеській та Київській областях. Трапляються випадки, коли в Києві працює менше ніж половина вишок мобільного зв'язку і єдиною альтернативою наразі є супутникові системи, такі як Starlink Ілона Маска, зазначив очільник Мінцифри.

В Україні вже працює майже 24 тис. станцій Starlink. З погляду важливості для здатності України організувати захист від російського вторгнення Федоров порівняв передавання Space X із ракетами залпового вогню, які США постачають Україні, "тисячі життів було врятовано", сказав він.

Поряд із цивільними застосунками Starlink допоміг операторам передових розвідувальних безпілотників націлити артилерійські удари по російських військових об'єктах, додав Федоров.