11.01.23 

ImageЛатвійська авіакомпанія airBaltic планує оснастити свій парк Airbus A220 інтернет-системою Starlink від SpaceX. 

Авіакомпанія стане першою в Європі, яка надасть безкоштовний Wi -Fi під час польоту через систему Starlink від SpaceX. 

airBaltic активно співпрацює зі SpaceX для отримання необхідної додаткової сертифікації типу (STC) і, як очікується, почне встановлювати систему на всьому своєму парку Airbus A220-300 цього року.

Мартін Гаусс, генеральний директор airBaltic, сказав:

"Це знаменує собою історичний момент для нашої авіакомпанії та галузі в цілому. Незабаром airBaltic стане першою авіакомпанією в Європі, яка запустить високошвидкісний, необмежений і безкоштовний супутниковий Інтернет на борту. Ми раді, що знайшли відповідний постачальник зв’язку – Starlink від SpaceX – який відповідає нашим потребам і бажанням. Маючи найсучасніший тип літака на ринку, наступним логічним кроком для airBaltic стало впровадження найсучаснішого доступного інтернет-рішення на борту цього флоту".

Це буде значна інвестиція для авіакомпанії, враховуючи, що апаратне забезпечення Starlink коштує 150 000 доларів США за літак, оскільки її флот наразі складається з 39 Airbus A220 , авіакомпанія може розраховувати заплатити близько 6 мільйонів доларів лише за комплект обладнання.

Нагадаємо, сервіс SpaceX Starlink Aviation планується повністю розгорнути для клієнтів цього року, а аерокосмічна компанія прагне поставити свою першу партію апаратного забезпечення до середини 2023 року. Система працюватиме шляхом передачі Wi-Fi на літаки за допомогою лазерів , щоб забезпечити пасажирам таку швидкість Інтернету, яку ви очікуєте від домашнього оптоволоконного підключення.

Як пояснює airBaltic, "Starlink може надавати до літака швидкість до 350 Мбіт/с із затримкою всього 20 мс ", що дозволяє здійснювати онлайн-діяльність, яка раніше була недоступна через Wi-Fi під час польоту, наприклад онлайн-ігри та потокове передавання високої чіткості. Під час тестового польоту з чартерним перевізником JSX у вересні Starlink забезпечив швидкість Wi-Fi під час польоту 100 Мбіт/с , хоча послугою користувалися лише 12 пасажирів, а не 200-300, яких ви очікували б на комерційному рейсі.

Джерело Simple flying