24.01.23 

Сумка для екстреної евакуації: яку вибрати й що покласти 

Під час війни будь-яка родина в Україні повинна мати напоготові «тривожну валізу» для кожного члена сім’ї. Навіть якщо є обґрунтовані сподівання, що лихо омине стороною, упакувати зручну для транспортування сумку з необхідними речами є корисним досвідом. Іноді втрата навіть кількох хвилин на пошук ліків чи документів може коштувати життя.

Image

Виберіть сумку

Сумка має бути легкою, щоб дорослий або дитина змогла без зусиль її нести, але достатньо великою, щоб вмістити необхідні речі на три дні. Рюкзак є хорошим вибором, оскільки він залишає руки вільними, щоб тримати інші предмети, але маленька валіза на колесах також підійде.

Медикаменти

Упакуйте принаймні на три дні кожний тип ліків, що ви приймаєте, в оригінальні пляшки за рецептом, невелику аптечку та гігієнічні серветки для рук. Візьміть додаткову пару окулярів або багато контактних лінз.

Електроніка

Обов’язково візьміть принаймні один зарядний пристрій для телефону та будь-які додаткові акумулятори. Додайте світлодіодний або налобний ліхтар і придбайте радіоприймач з динамо-машиною.

Одяг

У кожної людини має бути достатньо одягу на три доби. Підійде легкий одяг, який можна вдягнути в декілька шарів. Для маленьких дітей спакуйте додаткові пелюшки та теплий одяг. Вибирайте водонепроникне взуття, якщо це можливо.

Їжа та вода

Ви не зможете носити із собою багато запасів, але переконайтеся, що в кожній сумці є пляшка або дві води. Додайте невелику кількість легкої їжі, такої як енергетичні батончики або сухофрукти. Напоготові має бути чистий, готовий до заповнення термос, щоб мати можливість зробити запас окропу (особливо актуально взимку). Якщо у вас його немає, то варто придбати – вартість термосу залежить від моделі та об’єму, але в будь-якому випадку не є захмарною. Носіть багатофункціональний інструмент на кшталт швейцарського ножа.

Документи

Підготуйте документи (оригінали та фотокопії) та герметичний водонепроникний пакет для них. Навіть якщо ви відсканували документи на флеш-пам’ять, паперові зразки мають бути на випадок відсутності електрики. Надайте кожному члену родини такі документи/копії:

  • свідоцтво про народження;
  • паспорт;
  • список контактної інформації для екстрених випадків;
  • актуальна сімейна фотографія з контактною інформацією;
  • медична документація та документи про щеплення;
  • свідоцтва про шлюб, усиновлення, громадянство;
  • документи на житло;
  • страхові поліси (життя, житла, авто тощо);
  • інформація про кредитну картку та банківський рахунок;
  • довіреності та заповіт.

Цінні речі

Зберігайте трохи готівки дрібними купюрами в кожній сумці. Задовго до того, як виникне потреба, обійдіть свій дім та зробіть цифрові фотографії цінних предметів, як-от предметів мистецтва та антикваріату, створіть електронний запис, який можна зберігати в хмарному сховищі або на флеш-пам’яті.

Домашні тварини

Не забувайте про кота або собаку — збирайте сумку для кожного свого улюбленця. Вона має містити повідець, сухий корм, воду та легку переноску.

Перевіряйте сумку кожні два місяця, щоб замінити запаси їжі та води, оновити ліки та документи, особливо для дітей, аби переконатися, що одяг відповідає віку.