26.01.23 

ImageМіністерство оборони України замовило німецькій компанії Quantum-Systems GmbH 105 безпілотних літальних апаратів-розвідників Vector.

Витрати за контрактом понесе Федеральний уряд у рамках підтримки України з боку Німеччини, повідомила пресслужба Quantum Systems.

Це друге замовлення України на цій безпілотник, повідомили в компанії. Перше замовлення на 33 одиниці надійшло в серпні минулого року. Безпілотник Vector широко та інтенсивно використовувався в українській зоні бойових дій і "довів свою виняткову користь" у сфері військової розвідки та спостереження. Згідно з повідомленням Quantum-Systems, завдяки міцній конструкції система підходить для використання в складних умовах і в екстремальних погодних умовах.

У компанії також заявляють, що досвід, про який повідомили користувачі з України, вже був використаний у подальшій розробці дрона Vector. Завдяки останньому оновленню програмного забезпечення безпілотник тепер також працює в сценаріях із порушеними даними GPS.

Quantum-Systems також оголошує, що окрім постачання систем забезпечить навчання на місці та технічну підтримку в Україні. Об’єкт, який ще не відкритий, слугуватиме як центром для навчання персоналу, так і як місцевий центр для постачання запасних частин і послуг з ремонту.

Генеральний директор Quantum-Systems Флоріан Зайбель підкреслив, наскільки важливо для нього підтримувати Україну своїми системами. Він також сказав: "Можливість швидко оснастити Vector перевіреними в боях функціями та можливостями має вирішальне значення для нас як виробника та операторів наших систем. Від цього виграють усі наші клієнти".

"Вектор" - це безпілотна літальна система (БПЛА), яка здатна злітати й приземлятися вертикально завдяки поворотним гвинтам, але може ефективно долати великі відстані в повітрі за допомогою своїх крил. За даними виробника, максимальний час польоту становить 120 хвилин. Максимальна відстань між станцією управління та БПЛА становить 15 кілометрів при використанні звичайного дистанційного керування та 25 кілометрів при використанні додаткових антен. Крейсерська швидкість становить від 50 км/год до 70 км/год. Розміри дрона Vector наведені як 2,8 метра в ширину і 1,63 метра в довжину.

За допомогою електрооптичних та інфрачервоних датчиків передача відео в реальному часі можлива вдень і вночі, повідомляє Quantum-Systems.