27.01.23 

ImageЧлен наглядової ради мобільного оператора "Київстар" і екс-глава українського офісу Microsoft Дмитро Шимків у вересні 2022 року придбав 50% українського виробника БПЛА AeroDrone.

Суму інвестиції він не розголошує, так само як і більшість деталей партнерства, пише "Forbes Україна".

Купівля половини акцій стартапу є першою публічною інвестицією у військовий стартап.

До початку вторгнення AeroDrone виробляв аграрні дрони для зрошення полів засобами захисту та мікродобривами. Після 24 лютого стартап розпочав розробку воєнних дронів і менш ніж за рік випустив дві моделі – D80-Discovery та E-300 Enterprise.

У грудні 2022 року Міноборони дозволило їхню експлуатацію в ЗСУ.

Засновником AeroDrone є колишній співробітник "Київстару" та Microsoft Юрій Педерій. В розробку продукту він вклав власні $200 000. Ще $50 000 отримав у 2020 році від Українського фонду стартапів (USF). Цей грант планувалося витратити на запуск серійного виробництва – чотири-шість літальних апаратів на місяць.

"Технології, які розробляє Юрій – це великі можливості для розвитку як цивільної авіації, так само й військової", - прокоментував Шимків.

Він додав, що аграрні дрони AeroDrone мають намір сертифікувати в Європі та США. Планами щодо розвитку військового напрямку Шимків не ділиться.

Джерело UBR