11.03.23 

ImageДержавне космічне агентство України вважає за потрібне переглянути результати розслідування Європейського космічного агентства (ESA)  щодо невдалого запуску ракети-носія Vega C у грудні минулого року.

"В очікуванні результатів розслідування можливих причин, що спричинили нещодавню аварію під час пуску європейської ракети-носія «Вега С», від наших європейських колег, Державне космічне агентство України дізналося з європейської преси про Заяву Європейського космічного агентства щодо таких можливих причин. Заяву, яка базується на висновках Незалежної Комісії з Розслідування та яка, нажаль, не залишає підґрунтя для подальших дискусій та кидає тінь на репутацію космічної промисловості України", - йдеться в повідомленні на офіційному сайті ДКАУ.

"Якими б не були причини, що спонукали наших європейських колег поквапитися з нещодавньою заявою, Державне космічне агентство України закликає наших європейських партнерів провести додатковий розгляд та аналіз, які б враховували інші потенційні фактори, а також пропозиції, які були запропоновані українськими експертами", - підкреслили в ДКАУ.

Аварія 20 грудня призвела до втрати двох супутників Pléiades Neo компанії Airbus Defence and Space. 

Як передає видання Alpha Centauri , розслідування невдалого запуску встановило, що причиною може бути "горловина" в соплі двигуна другого ступеня Zefiro-40, яка стерлася швидше, ніж очікувалося. 

Ця деталь регулює потік вихлопних газів через сопло; її ерозія спричинила падіння тиску і втрату тяги. Виготовлена з вуглецевого матеріалу, вона мала б витримувати високі температури. Однак у процесі аналізу у матеріалі було виявлено підвищена пористість, яка спостерігалася під час початкових випробувань.

На брифінгу ESA представники зазначили, що критерії тестів були неправильними. Головний підрядник Vega, компанія Avio, заявив, що надалі використовуватиме деталь від ArianeGroup, яку він уже придбав минулого року, щоб перестрахуватися на випадок потенційних перебоїв, які можуть бути спричинені повномасштабною війною в Україні.

За словами генерального директора ESA, Йозефа Ашбахера, це розслідування не мало на меті кинути тінь на космічну галузь України: Висновки комітету не є засобом звинувачення космічної галузі України, яка в останні роки набуває заслуженого авторитету. Як ніколи раніше, ESA сповнена рішучості продовжувати співпрацю з Україною і стоїть на боці українського народу.

Горловина – не єдина деталь українського виробництва, яка використовується в ракеті Vega C. Двигун у розгінному блоці AVUM виготовлений заводом "Південмаш", і представники ESA працюють над створенням його запасів. А генеральний директор Avio Джуліо Ранцо подякував постачальникам за своєчасне забезпечення деталями, незважаючи на повномасштабну війну і всі труднощі, з якими зіткнулася космічна галузь.

Державне космічне агентство України в своєму офіційному повідомленні, що "вся продукція, яка постачалася українською космічною промисловістю нашим європейським партнерам, повністю відповідала вимогам, які пред’являлися до цієї продукції. Українські фахівці, які взяли участь у певній частині розслідування, до якої вони були допущені, представили власні думки та пропозиції, які, об’єктивно, не знайшли свого відображення у висновках Незалежної Комісії з Розслідування".