18.03.23 

ImageЗа кошти, виділені на Ан-178, Уряд Перу придбає інший транспортний літак

Міністр внутрішніх справ Перу Вісенте Ромеро оголосив про плани відновити програму придбання авіації для Національної поліції Перу.

Міністерство внутрішніх справ розглядає придбання нового транспортного літака за кошти, які призначалися для купівлі Ан-178. Влада Перу в односторонньому порядку вийшла із угоди та повернула більше 64 мільйонів доларів, виділених через акредитив для придбання літака українського виробництва. Уряд Перу скасував цей контракт через прострочений термін будівництва.

“Кілька днів тому ми повернули 64 мільйони доларів, і ми збираємося купити новий літак“, – сказав міністр МВС Перу Ромеро.

У 2019 році ДП “Антонов” з літаком Ан-178 перемогло у відкритому тендері на закупку вантажного літака для поліції Перу. Термін поставки літака мав скласти 24 місяці після підписання угоди.

Проте з угодою почалися проблеми тоді, коли нацбанк Перу заблокував платежі українського підприємства “Антонов”.

22 квітня 2020 року банк Banco de la Nación за дивних обставин відмовився приймати банківську угоду від німецького банку DZ Bank AG для виплат підприємству “Спецтехноекспорт” першого платежу розміром 19,2 мільйона доларів.

У “Спецтехноекспорті” тоді заявили, що вирішення проблеми фінансування не залежить від української сторони та пов’язане з неприйняттям банківської гарантії німецької установи державними та приватними банками Перу.

Через відсутність грошей від замовника будівництво літака фінансувалось за рахунок обігових коштів заводу “Антонов”. Це сповільнило процес будівництва.

Станом 1 лютого 2021 року державне підприємство “Антонов” так і не отримало жодних коштів на будівництво літака.

Проте наприкінці 2021 року з’явилася інформація про можливе введення штрафних санкцій урядом Перу для українських підприємств через зрив поставки Ан-178, крайній термін поставки якого за угодою – 23 жовтня 2021 року.

Чи вважають "Спецтехноекспорт" та ДП "Антонов" це повним завершенням контракту, невідомо. Можливо, будуть офіційні коментарі.

Джерело Мілітарний