29.03.23 

Державна допомога для переселенців (ВПО) та причини затримки виплат

Image

Багато наших співгромадян опинилися у скрутному становищі, коли росія напала на Україну. Після 24 лютого 2022 року з’явилося багато людей, які були вимушені покинути свої домівки з причин наближення окупації чи військових дій. Такі особи були названі внутрішньо переміщеними, та отримують фінансову допомогу від уряду України.

Згідно із заяви прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, яку він зробив у лютому 2023 року, щомісячна підтримка ВПО залишиться без змін. Це 2000 грн для дорослих людей та 3000 - для дітей та осіб з інвалідністю. Виплати були продовжені автоматично, а минулого року, держава змогла видати переселенцям 53.5 млрд. грн. Якщо у людей не залишилося роботи, додаткові кошти можна заробити в грі баккара казино, яка має прості правила та невеликі розміри ставок. 

Додатково, змогла заспокоїти Міністр реінтеграції тимчасово окупованих території, Ірина Верещук. Вона наголосила, що з 1 січня виплати були подовжені автоматично. При цьому, їх отримання не потребує звернення до соціальних органів чи ЦНАПу.

Які громадяни отримують допомогу ВПО

Image

Розмір грошових нарахувань для переселенців не змінився в цьому році, тож людям не слід нервувати. Також, не змінилися умови отримання державної допомоги ВПО. Таким чином, заявку в “Дії” можуть подати люди, які:

  • Приїхали із зони окупації в інше місто чи село;
  • Втекли від активних бойових дій;
  • Втратили, або отримали частково зруйноване житло, та подали заявку на відшкодування збитків в “Дії”;
  • Мають докази знищення чи крадіжки власного майна з боку окупантів;
  • Опинилися на обліку як ВПО ще до початку вторгнення рф;
  • Станом на 24 лютого отримували допомогу від держави;
  • Були вимушені поїхати із свого міста вдруге.

Кошти перераховують на підставі чинного реєстру ВПО. Тобто Міністерство соціальної політики направляє гроші до Ощадбанку, а він вже нараховує їх людям. Бюджетна допомога здійснюється кожного 3, 13 та 23 числа.

Останнім часом, виплати приходять із запізненням. Чому?

Як кажуть у Мінсоцполітики, головною причиною цих затримок є технічні збої. Іншими словами, кожен переселенець, який отримував адресну грошову допомогу раніше, обов’язково побачить нарахування на власну карту. Наприклад, якщо 2000 чи 3000 грн не прийшли у названі терміни та затримуються від 7 до 30 днів, треба звернутися до гарячої лінії або до уповноваженого з питань ВПО. 

Після звернення, дані будуть перевірені, а гроші - відправлені на картку ВПО. По словам Ірини Верещук, ці виплати є окремим різновидом фінансової допомоги, яка діє з моменту звернення особи та не має кінцевих дат припинення. Враховуючи це, кошти повинні надходити й надалі всім ВПО, без винятків. Також, міністерка додала, що радіє вирішенню всіх юридичних питань. Це сприяє забезпеченню безперебійності виплат для українських переселенців. 

Станом на початок березня, Міністерство соціальної політики змогло надати 6.3 млрд грн на виплати ВПО. Деякі переселенці можуть отримати кошти з запізненням через додаткову перевірку чи зростання кількості заявників. Надалі, якщо будуть затримки, треба звертатися до органів соцзахисту за місцем перебування, що допоможе підтвердити дані і виправити помилки, якщо вони знайдуться.