30.03.23 

Image23 березня 2023 року в режимі відеоконференції відбулося чергове засідання Робочої групи Україна-ЄС в сфері космічної діяльності.

З української сторони у засіданні взяли участь представники ДКА, Мінстратегпрому, МЗС, Мінінфраструктури, Держспецзв’язку та НЦУВКЗ. Європейська делегація була представлена фахівцями Генерального директорату оборонної промисловості та космосу Європейської Комісії.

У рамках заходу сторони обговорили можливості приєднання України до Космічної програми Європейського Союзу, яка містить чотири основних компоненти: "Copernicus" (cпостереження за Землею); "Galileo/EGNOS" (глобальна система супутникової навігації та позиціювання та система корегування сигналів глобальної супутникової навігації); "SSA" (космічна ситуаційна обізнаність); GOVSATCOM/IRIS (служби урядового супутникового зв’язку/космічна система безпечного зв’язку).

За кожним з зазначених компонентів сторонами були представлені докладні презентації та скоординовані подальші спільні кроки в контексті потенційної участі України у європейській космічній програмі. 

Також в ході засідання сторони обговорили поточний стан співпраці у сфері космічної діяльності, а також перспективи започаткування Діалогу високого рівня Україна-ЄС щодо співпраці в космічній сфері. Сторони  домовились продовжувати співпрацю за визначеними напрямами та підтримувати двосторонній діалог на постійній основі.