04.04.23 

ImageСеред дронів для ЗСУ, на закупівлю яких цього року буде спрямовано 20 млрд грн, будуть і FPV-дрони 

FPV-дрони (First Person View — дослівно "від першої особи") мають пристосування, за допомогою якого оператор бачить картинку з камери дрона за допомогою окулярів, а не з дисплея планшета.

Про це в інтерв’ю Суспільному розповів віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

“Звичайно що входять (до бюджету у 20 млрд грн, які планують — ред.). FPV-дрони входять в ударні роти, в окремі підрозділи, які використовуються та інші підрозділи… Зараз все більше з'являється проектів, які займаються FPV. У цьому бачимо потенціал, також підтримуємо. Ворог також активно розробляє  FPV-дрони, навчає піотів. Почалась така боротьба технологій на полі бою”, — сказав Федоров.

Відповідаючи на питання, що велику частину дронів на фронті займають цивільні дрони китайського виробництва і чи розробляються плани аналогів у випадку припинення функціонування китайських дронів в Україні, Федоров сказав, що потрібна локалізація виробництва цього сегменту.

“Ця робота паралельно відбувається. Поки що потрібно  створювати найкращі умови для розвитку БПЛА, спочатку  фінансувати цю сферу, щоб українські виробники виробляли продукти. І тоді органічно з‘являться продукти… Для того щоб з'явилися такі компанії, щоб  конкурувати із DJI”, — сказав міністр.

За його словами, без грошей, держпідтримки, лібералізації цієї допомоги звичайно неможливо зайняти цю нішу.

“Тому на сьогодні MAVIC, дійсно є важливими на фронті, вони виконують важливу  роль, забезпечуємо наші збройні сили, але паралельно  ми вже бачимо, що з‘являються компанії, що можуть працювати у цій ніші і мають великий потенціал. Питання  нашої нацбезпеки — воно поступово розвивається та вирішується”, — сказав Федоров.

Кабінет міністрів України ухвалив постанову, яка сприятиме розвитку виробництва українських безпілотників. Цього року Міноборони планує збільшити закупівлю БПЛА для Збройних Сил і спрямувати на це близько 20 мільярдів гривень.

Джерело suspilne