24.04.23 

ImageРечник Командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону розповів про груповий удар російських літаків по Херсонщині та захист українського неба.

З його слів, Командування ПС ЗСУ вже майже місяць інформує громадськість про те, що маємо нові загрози з боку ворожої авіації. Ворожі винищувачі-бомбардувальники Су-35, Су-34 атакують керованими авіабомбами.

— Цей боєприпас не є новим винаходом. Це те, що вони застосовують через недостатню кількість у них ракетного озброєння. Тому вони почали модернізувати бомби. Робити їх аналогами JDAM, тобто плануючих високоточних боєприпасів. І застосовувати їх, не входячи в зону ураження нашої ППО. Тобто безкарно атакувати зони, які вони можуть уразити в радіусі до 70 кілометрів. На жаль, це є серйозний виклик. Бомба має 500 кілограмів. Аналогічний боєприпас окупанти впустили на власний Білгород. І всі бачили, який це мало наслідок. Противник робить це, аби бити по наших прифронтових містах, по житловій зоні. Дістати його важкувато. Але будемо посилюватись, отримуючи нові системи ППО для того, щоби протидіяти цим новим загрозам, — зазначив Юрій Ігнат.

Також він зазначив, що рф використовує до 40 летовищ, аби атакувати Україну. Це і аеродроми в окупованому Криму, і аеродроми в країні-агресорі на ближніх, дальніх та середніх підступах до наших кордонів. І близько 20 літаків з цих аеродромів перебувають у повітрі в світлу пору доби.

Полковник Юрій Ігнат також показав селфі із системою ППО Patriot і розповів, що один з дивізіонів, озброєний цією системою ППО, вже заступив на бойове чергування для охорони повітряного простору України. З його слів, командувач ПС ЗСУ особисто відвідав бойову позицію дивізіону, аби подякувати особовому складу, який достроково пройшов підготовку в Німеччині і швидше повернувся, аби заступити на охорону повітряних рубежів України.

— Інші зразки систем ППО, які нам обіцяли передати західні партнери, вже в дорозі до своїх бойових позицій. Чекатимемо позитивних результатів застосування. Зокрема, проти рашистських літаків, — зазначив Юрій Ігнат.

Речник командування ПС ЗСУ також розповів, що система ППО Patriot здатна збивати ракети С-300 окупантів. Втім, таких ракет в окупантів ще досить багато. І витрачати боєзапас для ППО Patriot на масові пуски С-300 нелогічно. Їх збиватимуть іншими засобами. Хоча рф намагатиметься і в такий спосіб виснажувати наше ППО, як вони роблять нині, застосовуючи «Шахеди» для масованих атак. Засоби ППО Patriot краще спрямувати на знищення таких цілей, як крилаті ракети окупантів.

Джерело  АрміяInform