16.05.23 

ImageБельгія – одна з європейських країн, яка також хоче навчати українських пілотів керувати F-16.

Про це заявили у кабінеті прем'єр-міністра Олександра Де Кроо, пише видання DeMorgen, - "Під час саміту в Гаазі на початку цього місяця питання F-16 також обговорювалося під час зустрічі президента України Володимира Зеленського з прем’єр-міністром. Ми сказали, що не можемо постачати літаки, але можемо навчати пілотів".

Бельгійські ВПС літають на F-16 американського виробника Lockheed Martin з кінця 1970-х років та мають величезний досвід роботи з ціма літаками. Якщо мова коли-небудь дійде до поставок західних винищувачів - українським пілотам знадобиться прискорений курс, пише видання.

Причина, чому Бельгія не може поставити F-16 в Україну, полягає в тому, що всі бельгійські літаки використовуються для захисту повітряного простору країн Бенілюксу та Балтії.

Бельгійська армія має близько п'ятдесяти F-16 (при початковому замовленні 160). У найближчі роки літаки, що залишилися, будуть поступово замінені 34 новими F-35. Перший бельгійський F-35 має зійти з конвеєра в Техасі наприкінці цього року.

DeMorgen пише, що інша ситуація в Нідерландах і Данії. ВПС Нідерландів вже працюють над переходом на F-35, які в експлуатації з 2019 року. У той же час у Нідерландів все ще є 24 F-16. Данія також переходить на F-35. Данці хочуть прийняти рішення щодо свого флоту F-16 (43 літаки) до літа.

У будь-якому випадку, щоб відправити F-16 американського виробництва в Україну, потрібен дозвіл Вашингтона. Так само, як на початку цього року Берлін мав дати офіційний дозвіл, серед іншого, Польщі на поставку танків Leopard.

Раніш повідомлялось, що Франція відкрита для навчання українських пілотів винищувачів, а також про те, що українські льотчики влітку почнуть проходити курс навчання за британською програмою.