01.06.23 

ImageВ Ірані випробували військово-транспортний літак Simorgh.

Він успішно здійснив перший політ через рік після того, як його представила іранська влада.

Випробувальний політ відбувся на авіабазі у місті Ісфахан. На церемонії був присутній начальник штабу збройних сил Ірану генерал-майор Мохаммад Бакері.

Літак Simorgh розробила та виготовила Іранська організація авіаційної промисловості, це дочірня компанія міноборони Ірану.

Цей військово-транспортний літак створили на базі IrAn-140, який, своєю чергою, є ліцензійною модифікацією українського турбогвинтового літака Ан-140.

Роботи з переобладнання пасажирських Ан-140 у транспортні літаки для армії проводить іранська компанія Iran Aircraft Manufacturing Industries.

Транспортну версію дообладнали задньою рампою для можливості завантаження великогабаритних вантажів.

Половина фюзеляжу, крила та низку інших вузлів та деталей виробляли у Харкові й лише його складання та переобладнання з пасажирського літака у легкий транспортний літак проводили інженери HESA.

Роботи зі створення тактичного транспортного літака з рампою і вантажністю 6 тонн ведуть в авіаційному конструкторському центрі компанії IAMI (Aeronautical Design Center IAMI) для заміни Fokker-27.

Повітряні сили Ірану сподіваються, що, переобладнавши Ан-140 у легкий транспортний літак, іранська армія отримає альтернативу Fokker-27.

Джерело Мілітарний