01.06.23 

ImageМіністерство оборони України замовило додатково 300 розвідувальних безпілотників середнього радіусу дії типу Vector у німецької компанії Quantum-Systems GmbH.

"Компанія Quantum-Systems GmbH, що займається повітряною розвідкою подвійного призначення і постачає безпілотники з декількома датчиками для збору даних державним установам і комерційним клієнтам, сьогодні оголосила про замовлення 300 додаткових розвідувальних безпілотників середнього радіусу дії типу Vector™ у рамках військової підтримки Збройних сил України, що фінансується урядом Німеччини", - повідомляється  на сайті компанії.

Зазначається, що міністерство оборони України розмістило третє замовлення на 300 БПЛА Vector, після двох попередніх замовлень  на 105 БПЛА Vector у січні 2023 року і 33 БПЛА Vector у серпні 2022 року.

"Вектор" широко використовувався та інтенсивно тестувався на українському полі бою, де він довів свою перевагу для військової розвідки, спостереження та розвідувальних операцій. Vector пропонує неперевершену маневреність і можливості швидкого розгортання. Готовий до використання протягом двох хвилин, він забезпечує безперервне виявлення ворожих цілей незалежно від погодних умов, розвиває швидкість до 72 км/год і витримує тривалий час польоту. Використовуючи передові можливості штучного інтелекту, Vector дає змогу українським військам швидко збирати важливі розвідувальні дані та здобувати стратегічну перевагу", - сказано в повідомленні.

Компанія Quantum Systems підтверджує "своє тісне партнерство і незмінну підтримку України постачанням новітніх безпілотників Vector відповідно до контракту Міністерства оборони України".

Vector – це розвідувальний безпілотник із нерухомим крилом, який здатний злітати приземлятися вертикально. Розмах крила Vector складає 2,8 м, швидкість польоту – до 72 км/год. За повідомленнями розробника, для запуску БПЛА не потрібна пускова катапульта або злітно-посадкова смуга, а він працює при швидкості вітру до 12 м/с. Час польоту – до 120 хвилин, радіус дії системи – до 15 км (можливе збільшення до 25 км). В QS GmbH уточнюють, що завдяки оновленню програмного забезпечення Vector може працювати за відсутності GNSS. 

БПЛА Vector оснащений електрооптичним та інфрачервоним сенсорами, що дозволяє цілодобово виявляти ворожі цілі, а міцна конструкція безпілотника нівелює вплив погодних факторів. Швидкість — до 72 км/год. Тривалість одного польоту — 120 хвилин.

Завдяки захищеним каналам передачі даних Vector під час бойових місій здатен у режимі реального часу транслювати відео на наземні станції.

Безпілотник оснащений розширеними можливостями штучного інтелекту для аналізу даних: вбудовані алгоритми дозволяють автоматично ідентифікувати об’єкти й одразу передавати критично важливу розвідувальну інформацію на землю.

Для подальшої підтримки українських військ у обороні проти російського агресора, компанія Quantum Systems нещодавно відкрила в Україні центр сервісного навчання, підтримки та логістики. Центр проводить навчання операторів з використання та обслуговування системи Vector і є місцевим центром із закупівлі запасних частин і ремонтних послуг.