21.06.23 

ImageУкраїнські військові гелікоптери отримають бортові системи протидії ракетним загрозам AMPS від німецької компанії Hensoldt.

Новина оприлюднена на офіційному сайті оборонної компанії, повідомляє "Мілітарний".

Компанія оснастить вертольоти Збройних Сил України найсучаснішою системою виявлення та протидії ракетним загрозам. Замовлення включає 16 комплектів AMPS (Airborne Missile Protection System).

Виробник не оголошує детальну точну вартість контрактів, проте наголосила, що вона становить "двозначне число мільйонів".

"З поставкою AMPS ми забезпечуємо підвищення обороноздатності українських гелікоптерів. Інтегруючи системи на платформу, ми захистимо екіпажі від широкого спектру загроз, в тому числі від ракет "земля-повітря" і "повітря-повітря”, – заявила Таня Альтманн, керуючий директор компанії.

Відомо, що поставлені системи самозахисту будуть інтегровані в українські гелікоптери чеською компанією LOM PRAHA.

AMPS

AMPS — це бортова система протиракетного захисту для вертольотів і літаків розроблена компанією Hensoldt. Її модульна конструкція дозволяє легко підлаштуватись відповідно до конкретних експлуатаційних вимог та різних профілів завдань.

Сенсорне обладнання AMPS включає датчики виявлення запуску ракети (MILDS), розширений блок керування та відображення (ACDU) і активну систему підтвердження цілі (MACS), котра визначає дальність і швидкість виявлених ракет і усуває помилкові попередження датчиків.

Виробником заявлено, що вже існуючі системи відстрілу теплових пасток на українських вертольотах можуть бути легко інтегровані в єдину систему захисту у конфігурації з AMPS.

Інтеграція цієї системи є актуальною через велику кількість загроз з боку ворожих зенітних комплексів з ракетами з тепловою головою самонаведення, а також чисельних ПЗРК.

Система виявлення загроз AMPS може бути налаштована для попередження про обстріл ракетами, опромінення лазерними далекомірами та радарами, щоб забезпечити пілотам можливість швидкого виявлення загроз та можливість вчасного ухиляння.